Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

(От Чети-минеи на св. Димитрий Ростовски)

Празнуваме паметта на преподобна Анна, която преименува себе си Евтимиан и се подвизаваше в мъжки образ.

Тя се роди в Константинопол и бе дъщеря на един благочестив дякон, който служеше при Влахернската църква на името на Пресвета Богородица. Отначало св. Анна се свърза в законен брак и бе майка на две деца. След известно време, обаче, мъжът и и чедата и отидоха при Господа. Тогава, по време на царуването на Константин и Ирина, тя се отрече от суетата на този свят и в тайно място прие монашеско пострижение от един добродетелен йеромонах, дошъл от Олимп. След това свали женските си дрехи и се облече в мъжки монашески одежди, скри се от всичките си сродници и познати, и тайно от тях отиде в Олимпийската област. Там остана да живее в един монастир, а пред братята се представи за евнух.
    С голямо усърдие тя се трудеше в послушанията, подвизаваше се в пост и молитви, и твърде много благоугоди на Бога. Удостои се и с благодатния дар да върши чудеса и да лекува болести - затова не след дълго вестта за нея се разнесе надалеч, и дори светейшият Константинополски патриарх Тарасий узна за монаха чудотворец Евтимиан. Тогава патриархът повика при себе си този монах, разговаря с него и му устрои монастир.
    През своя живот преподобна Анна понасяше много пакости от бесовете и от злобни хора - след време даже се видя принудена да си отиде оттам (понеже и тайната и постепенно взе да се открива пред някои). Отправи се на път и ходеше по различни пустинни места за да избяга от съблазните.
    Накрая, след многото свои духовни подвизи и трудове, в Исигматската област ( Така се наричала местност в Константинопол) тя почина в Господа (826 г.).

 

Препечатано от: http://www.manastir.narod.ru/

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60