Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

На 19 октомври 2011 г., празникът на св. Иван Рилски, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и игумена на рилския манастир - Адрианополския епископ Евлогий, братството при катедралния храм „Света Неделя” в гр. София организира и осъществи поклонническо пътуване до Рилския манастир.

 

Участниците в поклонението тръгнаха рано сутринта с автобус от София и се отправиха в посока Рила. Автобусът остави част от поклонниците в Рилския манастир, където те имаха възможност да вземат молитвено участие в архиерейската света Литургия в съборния манастирски храм, а повечето от поклонниците продължиха пътя си към пещерата и гроба на св. Иван Рилски, където се намира и храмът, посветен на неговото успение. За поредна година богослужението оглави председателя на църковното настоятелство при катедралния храм ставроф. свещеноиконом Мина Минчев в съслужение с други двама духовници от София: протойерей Венцислав Тонов от храма „Св. Николай” в столичния кв. Надежда и протойерей Йоан Чикалов, председател на храма „Света Параскева” на ул. „Раковска”. Участие в светата Литургия взе и митрополитския дякон д-р Петър Симеонов, който съпровождаше поклонниците от братството.

Молитвено и певческо участие в светата Литургия взеха всички богомолци, начело с г-жа Мария Касабова, служител на столичната катедрала. Богослужбата завърши с многолетствие за Негово светейшество и за игумена и братята на Рилската света обител. Почти всички поклонници, изкачили се при гроба на светеца взеха свето Причастие и с изпълнени с благодарност души и сърца слязоха към Рилския манастир, където имаха възможността да се поклонят на нетленните мощи на светеца, както и време да се подкрепят и разходят в околностите на манастира.

В късния следобед всички участници в поклонението се отправиха заедно към София, където след два часа пристигнаха доволни и щастливи. По пътя на връщане дякон Петър изнесе беседа за смисъла и значението на светата Литургия и светото причастие за православните християни.

Текст и снимки: дякон д-р Петър П. Симеонов

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60