Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

И тази година по традиция на 19 октомври, в деня, когато БПЦ почита паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец, братството „Св. арх. Михаил" при катедралния храм „Св. Неделя"  направи поклонническо пътуване до гроба на светеца и Рилския манастир. Около 90 поклонници, водени от дякон д-р Петър Симеонов, взеха участие в празничните Литургии, отслужвани едновременно в манастирската църква и в малкия храм на гроба на св. Йоан Рилски. Св. Литургия на гроба на светеца бе отслужена от ставрофорен свещеноик. Мина Минчев, председател на Църковното настоятелство на митрополитската катедрала „Св. Неделя", в съслужение с ик. Дамян Делов, прот. Венцислав Томов, прот. Кирил Попов и дякон Петър Симеонов – всички от години служещи заедно на този празник в храма при гроба на светеца. Молитвено участие в богослужението взе и ставр. иконом Кръстан Вукашинов, който доскоро обгрижваше духовно българската диаспора в Торонто (Канада). С вълнуващо слово за живота, примера и завета на св. Йоан Рилски се обърна о. Кръстан към поклонниците, изпълнили докрай малкия храм.

 

Мнозина от присъстващите се причастиха и след многолетствието о. Мина поздрави присъстващите с празника и призова молитвеното застъпничество на св. Йоан Рилски. След края на богослужението прот. Кирил Попов освети приношенията на вярващите за празника и след това всички  се отправиха към Рилския манастир, където част от братството бе присъствало на празничното богослужение, оглавено от Бранитския епископ Григорий, игумен на Троянския манастир и Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител.

Надвечер, когато  вече  всички  се бяха поклонили на мощите на светеца и на светините в манастира, двата автобуса с поклонници от братството на „Св. Неделя" поеха обратно към столицата. И този път дякон д-р Петър Симеонов беше подготвил за обратния път проповед за размисъл върху връзката на човека с Бога, за това, че човекът, който има връзка с Бога, не чувства в себе си празнота, защото вкусвайки Божията благодат, усещането за празнота изчезва. Така човекът, който живее с Бога, чувства абсолютна пълнота и не усеща потребност от нещо друго. Нашата връзка с Бога е въпрос на любов, на абсолютна любов, която се проявява и в отношенията ни в семейството, и с оставалите хора, защото „причината за милостинята в Евангелието не е социална, а духовна – за да те накара да общуваш с брата си, със скръбта на брата си, с нуждата му, да се научиш да се лишаваш, за да съществува другия, ти да умреш, за да живее другият", както Христос се пожертва за нас.

След като благодариха на Бога за многото щедрости, получени през годината с небесното застъпничество на св. Йоан Рилски, поклонниците си пожелаха Бог да им даде здраве и сили догодина отново да са на този ден в манастира и на гроба на светеца.

Текст: Нина Комарова

Снимки: Н. Комарова и Евгения Комарова-Казиола

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60