Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

Братството „СВ. Арх. Михаил" към катедралния храм „Св. Неделя" организира поклоническо пътуване до Троянския манастир за желаещите да присъстват на панихидата по повод  една година от кончината на блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх  и Саофийски митрополит Максим. Въпреки делничния ден желаещите миряни да почетат светлата памет на дядо Максим бяха много, някои пътуваха до манастира със собствен транспорт. Към братството се присъединиха и служители от Софийска митрополия, свързали за дълги години живота си с приснопаметния ни първойерарх на БПЦ.

 

След като бяха прочетени сутрешните молитви и молитвите за път, г-жа Гергана от групата прочетеисторията и акатиста на чудотворната икона на Св. Богородица Троеручица от Троянския манастир и изпя сладкогласно едно песнопение посветено на Божията майка, като успя духовно да ободри  и възнесе мислите на всички пътуващи към небесната наша Покровителка.

С пристигането си около 10 ч. в манастира, всички молитвено се присъединиха към течащата в манастирския храм "Успение Богородично" Заупокойна св. Литургия, която бе оглавена от Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с игумена на манастира Бранитския епископ Григорий, Стобийския епископ Наум, секретар на Светия Синод на БПЦ, Агатонийския епископ Борис, игумен на Бачковския манастир, предтавителите на Руската православна църква – архим. Филип (Василцев) и на Румънската православна църква – ставр. свещ.ик. Нелуц Опря, при молитвеното участие в олтара на Светейшия патриарх Неофит, и митрополитите Григорий Великотърновски, Игнатий Плевенски и Амвросий Доростолски. Богослужението премина благоговейно, духовно, при особена молитвена тишина, която изразяваше почитта на всички присъстващи в храма към преселилия се от нас преди 1 година наш Първосветител. Още преди завършването на св. Литургия при гроба на патриарх Максим започнаха да пристигат красиви венци и букети с цветовете на българския трибагреник – от Св. Синод на БПЦ, от Софийска св. митрополия, от различни институции, организации и граждани. Непосредствено до мраморния надгробен камък бе поставен специален свещник, в който вярващите поставяха запалените си свещи в памет на патриарх Максим и с голяма любов се молеха пред гроба и лика на патриарха-обединител.

В края на св. Литургия под благия поглед на св. Богородица Троеручица (гледаща молитвеното събрание от чудотворната си икона) бе отслужена панихида, възглавена от Светейшия Български патриарх Неофит. Одаването на почит и отправянето на молитви за упокояване душата на блаженопочившия ни Първойерарх се състоя в непосредствена близост до патриаршеския му гроб, който е разположен зад тази Богородична икона - любима на патриарх Максим още от детските му години. Произнесени бяха заупокойните молитви и песнопения, сред които "Яко Ти еси возкресение, и живот и покой усопшаго раба Твоего..., Христе Боже наш", "Упокой, Спасе наш, с праведними раба Твоего..."

Прокимена и Апостолското четиво от чина на панихидата прочете Великотърновският митрополит Григорий, а Евангелския текст за Христа – "хляба на живота" произнесе Българският патриарх Неофит. Последва и неговото затрогващо слово, в което каза: "Събрали сме се тук, в Троянската св. обител, с неизменна вяра в Христовото възкресение и обновения живот", който ни очаква в Божието царство. Патриарх Неофит подчерта, че принасяме молитва за непрежалимия наш първосветител Максим, дългогодишния кормчия на Българската православна църква, патриарха-обединител, когото Бог постави начело на Църквата ни в усилни времена и който разкри пред нас "образа на истинския пастир, който неизменно подражаваше на Пастиря Христос..." В словото си патриарх Неофит наблегна върху това, че в много голяма степен е правилно да твърдим, че ако днес Българската патриаршия е една и неделима и ако в България все още се проповядват светото Евангелие и спасителната православна вяра, това се дължи на приснопаметния патриарх Максим. Затова и времето на неговото патриаршеско служение представлява епоха в църковно-обществената ни история. Патриарх Неофит ни призова да пазим завета на преставилия се наш Първойерарх като работим за единението на Църквата и народа ни, вършейки делото Божие според дадения ни от патриарх Максим пример.

Вдъхновени от тези думи, всички присъстващи молитвено изпяха "Вечная память", а патриарх Неофит отиде до гроба на своя забележителен предшественик, в молитва за упокоението на неговата душа преля с вино съд, пълен със земна пръст, след което още веднъж се обърна към хората в храма и каза: "Благодарим на всички, които дойдоха днес да се помолят за блажен покой на душата на преселилия се от нас патриарх Максим. Нека с неизменна обич вървим по неговия път!"

След края на заупокойните богослужения поклонниците един по един се покланяха и молеха пред белия патриаршески гроб и целуваха снимката на патриарх Максим с надежда, че и той се моли Богу за нас, за Църквата, за снизхождането на милостта Божия над народа ни.

За молитвен помен на патриарх Максим бяха раздадени жито, вино, питка и сладки. На журналистически въпрос кои спомени за Патриарх Максим най-силно са се запечатали в паметта му, Негово Светейшество патриарх Неофит  сподели, че духовните им беседи сред природата и посещенията в родния дом на патриарх Максим в Орешака ще останат завинаги в паметта му. На тръгване от манастира Патриарх Неофит благослови група ученици и техните преподаватели от училището „Луи Браил" в София. С неизказана радост незрящите деца стискаха топлата патриаршеска десница. Свещенството и народът изпратиха Светейшия ни Български патриарх Неофит и архиереите на БПЦ като взимаха благословение от тях и гласно със сълзи на очи споделяха любовта си към достойния ни блаженопочивш Първойерарх.

~~~

ЗА ПАТРИАРХ МАКСИМ:

Ловчански митрополит Гавриил сподели, че първото чувство и мисъл за него са изпълнени с благодарност. Благодарност за отеческата първосветителска подкрепа, за голямото дълготърпение, за мъдрото взимане на решения и за тактичните критики и напътствия, давани на всеки от страна на патриарх Максим.

Доростолски митрополит Амвросий: "Патриарх Максим, без да дава вид, всъщност знаеше абсолютно всичко, което се случваше в Църквата, и благоразумно, с много такт управляваше нейния кораб, в който сме всички ние – грешните и несъвършени човеци..."

Браницки епископ Григорий: "Патриарх Максим бе образцов монах, образцов духовник, образцов Предстоятел на БПЦ!"

Преди една година той си отиде от нас, но не ни остави, а вярно предстои пред Бога и се моли за целия ни народ и за светата ни Църква, както правеше това пред светия олтар.

И ние да устремим към Бога своите молитви за вечно спасение и блажен покой на душата на приснопаметния ни Първойерарх Максим Български и да се постараем да бъдем негови верни духовни чеда в любовта си към Пресветата Троица, към Църквата и Отечеството ни! Амин.

Изготвил: Н. Комарова по материал на Десислава Панайотова( http://bg-triarshia.bg/news.php?id=123470)

Снимки: Н. Комарова

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60