Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

На 25 април 2014 г. (Светли Петък), когато Православната църква отбелязва празника „Живоприемен източник”, Братството „Св. арх. Михаил” при Столичния катедрален храм „Света Неделя” за четвърта поредна година осъществи поклонническо пътуване в Клисурската света обител „Св. св. Кирил и Методий” край гр. Вършец. Празникът „Живоприемен източник" се отбелязва ежегодно на Светли Петък – първия петък след Възкресение Христово (За историята на празника вж дописката от м. май 2013 г.: http://sveta-nedelia.org/lm/bratstvo/2013/2013-05-12-bratstvo-klisurski-i-obradovski-manastir.html).

 

Поклонниците потеглиха в 7.00 от столицата през прохода „Петрохан” и след малко повече от два часа пристигнаха пред вратите на Клисурския манастир. Автобусът спря точно пред аязмото, посветено на празника на Божията майка. В манастирския храм „Св. Св. Кирил и Методий” вече бе започнала празничната света Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, в съслужение с архим. Антим, протосингел на Видинската епархия, архимадритите Йоан, Поликарп и Борис и иконом Рафаил Георгиев, архиерейски наместник на Белоградчишката духовна околия и свещ. Евгени Калайджиев,  ефимерий на Клисурския манастир и роднина на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. В светата Богослужба участваха и дошлите от София духовници: ставроф. свещеноик. Мина Минчев, председател на Митрополитския храм „Света Неделя” и още двама духовници от катедралата: прот. Кирил Попов и дякон Петър Симеонов, който придружаваше поклонниците от София.

Молитвено участие в светата Литургия взеха както Нейно Всепреподобие, игуменията на светата обител, майка Таисия и сестрите на светата обител, така и много вярващи християни от околността, а също така и тридесет и четиримата поклонници, дошли специално за празника от столицата. На клира пяха певци от Митрополитската катедрала „Света Неделя”, начело с двамата пощник диригенти: Георги Миков и Стоян Малинов, които със своето сладкогласие огласиха и вечерното последование на празника. Към тях се присъедини и доц. Димитър Димитров, диригент на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” и брат на Негово Светейшество българския патриарх Неофит. Проповед за празника и произнесе архим. Поликарп, председател на Катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин.

В края на светата Литургия всички монахини от сестринството на Клисурския манастир, както и много от богомолците се причастиха със светите Тайни, а митрополит Дометиан лично поздрави вярващите и благодари на всички, които бяха дошли на светата Богослужба. Накрая бе отслужен и празничен водосвет, на който бяха поръсени всички гости, дошли на празника. Архим. Борис, игумен на Добридолския манастир, раздаде на всички вярващи иконки с поздравление, изпратени лично от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Въпреки дъждовното време, всички поклонници успяха да се насладят на уникалната духовна атмосфера на Клисурската света обител и да разгледат подробно съборния храм и манастирските сгради, както и да се запознаят с историята на този великолепен манастир, който е най-големият във Видинска епархия и четвъртият по големина в България (по-подробно за историята на манастирa вж дописката от 3 май 2011:  http://sveta-nedelia.org/lm/bratstvo/2011/2011-05-03-poklonenie-na-bratstvo-sv-arhangel-mihail.html). Накрая поклонниците успяха да посетят и музея, който е устроен в една от манастирските сгради и който показва изключителни експонати и реликви не само на светата обител, но и на Видинската света митрополия (напр. одеждите на първия български екзарх и неговата среброкована корона; лични молитвени реликви на първия игумен на светата обител, както и реликви от други храмове, останали в наследство на светата обител).

Днес духовен наставник на Клисурския манастир е архим. Антим IV-ти, който е и протосингел на Видинската света митрополия. Той изпълнява тази длъжност от 2003 година, както четем в официалния сайт на манастира. „…Така  възкръсва една стара традиция – светата обител отново се оглавява от монах с името Антим.  По примера на първоигумена и възобновителя  на манастира Архимандрит Антим Дамянов, той успява да събере монашескво братство с което да постигне ново духовно възраждане и да приведе манастира в адекватен за съвремието духовен и материален облик. Той засилва духовния живот с богослужения, проповеди и отеческо посрещане поклонниците на манстира. Организира цялостната реставрация на храма, извършва мащабен ремонт и обзавеждане на манастирските сгради за монаси и посетители. Възстановява резиденцията на  Видинска митрополия с цялостно реконструиране, извършва облагородяване  на дворното пространство на манастирския комплекс. Изгражда паметници на архимандритите Антим Дамянов и Антим III. Напълно възстановява собствеността върху национализираните манастирски имоти. Съживява земеделската стопанска дейност.

Наред с богослужебно-молитвения живот братството се залавя с мащабни инфраструктурни подобрениея на манастирския комплекс и прилежащата територия като превръща Клисурски манастир в един духовен оазис за православните поклоници и многобройните туристи. През 2008 година ръководството на Видинска епархия оценява качествата, опита и всестранната образованост на Архимандрит Антим IV-ти и го назначава на високо отговорната длъжност протосингел. По настоявне на Архимандрит Антим светата обител получава статут на женски  манастир. В него са населени шест монахини предвождани от игумения майка Таисия.  Сестрите от манастира остават под духовното ръководство на своя старец Архимандрит Антим IV-ти”. По този начин се продължава, достойното служение и обгрижване на светата обител като „светилник”, който пръска духовна светлина…” (http://klisurskimanastir.com/манастир-3/история/).

Точно в 15.00 ч. поклонниците от София потеглиха от Клисурския манастир, като на връщане дякон Петър изнесе беседа за Божията благодат, придобиването на която представлява цел на християнския живот. Тя е най-голямото духовно преживяване, което човек може да почучи и ни дава сили, за да се подвизаваме в духовния живот. За да придобием тази благодат, обаче, трябва точно да спазваме Божиите заповеди, които ни свързват със Светия Дух, извършващ тайната на човешкото спасение в Църквата. „Спазването на Божиите заповеди потвърждава в нас присъствието на изцелителния процес на смирение и покаяние пред Бога, от което се раждат всички останали добродетели. Затова е важно християнинът да държи в сърцето си смирението, молитвата, покаянието, пазенето на Божиите заповеди и четенето на Божието слово. Само тогава мирът ще се възцари в нас и хиляди човеци около нас ще намерят мир”, завърши дякон Петър.

 

Текст: дякон д-р Петър П. Симеонов

Снимки: дякон Петър, Нина и Евгения Комарови

Катедрален храм „Света Неделя”, гр. София

28 април 2014 г.

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60