Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

Утре, 31 юли, понеде лник, е последният ден в който софиянци ще имат възможност да се поклонят пред светините. Те ще бъдат пренесени в Руския храм-подворие „Св. Николай” на бул. Цар Освободител в 10.00 ч.
Лично Негово Светейшество  Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще ги посрещне в храма и ще вземе молитвено участие в светата Литургия.
Литургията ще започне веднага след посрещането на светините. В нея ще вземат участие Негово Високопреосвещенство Западно - и Средноевропейски митрополит Антоний, Негово Високопреподобие архим. Василий – протосингел на Софийска митрополия, ректорът на Софийска духовна семинария архим. Пахомий, представителите на Руската и на Румънската православни църквви в България архим. Филип Василцев и ставр. ик. Нелуц Опря, както и членовете на делегацията от Света Гора – йеромонах Николай (Генералов), член Манастирския събор на манастира «Св. Панталеймон» и настоятел на скита «Крумница» и йеродякон Серафим (Семкин).

Председателят на Народното събрание г-н Димитър Главчев прие днес делeгацията от Света Гора, Атон, която донесе в страната ни мощите на св. Пантелеймон и иконата на светеца, копие на чудотворната икона в манастира „Ксенофонт”.
На срещата с г-н Главчев бяха архимандрит Евлогий (Иванов) - игуменът на манастира «Св. Панталеймон», където се съхранява честната глава на великомъченик Пантелеймон, йеросхимонах Мойсей (Струбини) - член на Манстирския събор на манастира Ксенофонт и йеромонах Николай (Генералов), член Манастирския събор на манастира «Св. Панталеймон» на Света Гора, Атон и настоятел на скита «Крумница».

Днес по обяд в България пристигнаха мощите на св. Пантелеймон. На границата ни с Гърция Честната глава на светеца-церител бе посрещната от Неврокопския митрополит Серафим и Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.
Мощите се носят от архим. Евгений, игумен на светогорския манастир "Св. Пантелеймон" и братя на манастира. Иконата с образа на светеца е носена от монаси от светогорския манастир "Ксенофонт", където е и изрисувана.

От 26 до 2 юли в България пристига изключително ценна светиня – Главата на св. Панталеймон – един от най-почитаните светци в Православния свят.
Лекар по образование, който след като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, а след мъченическата му смърт по неговото застъпничество стават много изцерения, както от физически, така и от душевни болести и страдания.

"Всички представителства на България в чужбина ще подкрепят и подпомагат грижите, които БПЦ полага за нашите сънародници зад граница" - заяви министърът на външните работи г-жа Екатерина Захариева при срещата си днес с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.