Печат

01 януари 2014 22:13, Българска Патриаршия

† НЕОФИТ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

„Творецо и Създателю на всичко видимо и невидимо, Който си сътворил дните и нощите, времената и годините, благослови сега началото на годината и запази в мир православните християни и Твоите люде, Многомилостиви."
(Църковна нова година, Кондак, глас 2)

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,

Земният живот е начало на вечността и времето ни е дадено от Бога за духовно възрастване. Затова ние трябва да ценим всеки миг и да го живеем така, че да се приближаваме стъпка по стъпка към Бога и своята богоподобна същност.

 

Свитъкът на времето непрестанно се разгъва пред всеки от нас и носи своите предизвикателства, изпитания и опит. Отиващото си от нас време ни дава повод да благодарим на Бога и да извлечем от миналото поука за бъдещето. Св. пророк и цар Давид в един от псалмите казва: „Ден на ден реч предава, и нощ на нощ знание открива" (Пс. 18:3). И както всеки ден има начало и край, който идва със своята равносметка, така и годината.

През 2013 г. по Божия велика милост Патриаршеският избирателен църковен събор ме избра за Предстоятел на БПЦ.

Навършиха се 200 години от успението на св. Софроний Врачански - страдалец за вяра и род и светилник на българската земя. Отбелязахме 1700 години от издаването на Миланския едикт, с който се дава свобода на християните да упражняват свободно своята вяра.

Изминалата година ни подари много: и радост, и тъга, и успехи, и несгоди. За мнозина от нас тя, може би, е била година на болки, скърби, лишения, но въпреки това, ние трябва да благодарим на нашия Небесен Отец и подобно на св. Йоан Златоуст да възкликнем: „Слава Богу за всичко!"

Нека да благодарим на Бога за всички Негови благодеяния: за радостите, за подкрепата, за утешенията, но да намираме сили и мъдрост да благодарим и за трудностите, които са неизбежни в живота на този свят, като не забравяме с каква щедра награда били удостоени издържалите изпитанията, проявявайки велико търпение, пропито с вяра и надежда в Бога и Неговата милост.

Когато отправяме своя поглед към бъдещето, ние по човешки се надяваме следващата година да бъде по-лека, по-добра, по-успешна и това е естествен стремеж на човека към блаженство и благополучие. Днес обаче твърде малко хора свързват това с Бога. На съвременния човек му се струва, че само от него зависи дали ще бъде щастлив или нещастен, здрав или болен, дали ще има успехи или не. Но непредубеденият поглед към историята, а и към историята на собствения ни живот може да ни убеди, че това не е така, че не всичко е в наша власт.

За нас, вярващите хора, източникът на живота и щастието е в Бога, в Когото ние вярваме и Чието име изповядваме.

И когато ни връхлетят несгоди, нещастия и недоимък, ние търсим сили да възкликнем като праведния Йов: „Господ даде, Господ и взе; (както беше угодно Господу, тъй и стана) да бъде благословено името Господне!" (Йов. 1:21).

Никой от нас не знае какво ще му донесе идната година. Но ние трябва да се уповаваме на всеблагата и съвършена Божия воля. Като внимаваме в Божиите повеления, в учението на светата Църква и в гласа на собствената ни съвест, нека се молим на Бога по всяко време (Пс. 31:6), да се надяваме на Неговата милост, защото Бог е наше прибежище и в Него се успокоява душата ни (Пс. 61:6, 9). По думите на св. ап. Павел, „докле имаме време, нека правим добро на всички" (Гал. 6:10). Нека делата ни да отговарят на високото звание християнин, да отсичаме от себе си всеки грях, да прославяме Божието име не само в храмовете, но и в сърцата си, та с общи усилия и с Божия помощ да преодоляваме трудностите, през които преминава страната ни в днешно време.

Отечески поздравявам с Новата 2014 година всички чеда на родната ни Църква, намиращи се в пределите на нашата татковина и извън нея, и молитвено им пожелавам Бог да ги обдари с физическо и духовно здраве, да им посочи пътя, по който трябва да вървят (Пс. 142:8), за да растат в благодат и познаване на нашия Господ и Спасител Иисус Христос (2Петр. 3:18).

Божието благоволение и милост да бъдат с нас, с нашата страна и Църква и през настъпващата година! Нека се стремим към правда, благочестие, вяра, любов, търпение и кротост, да се подвизаваме с добрия подвиг на вярата и да се държим о вечния живот (1Тим. 6:11, 12). Амин!