Печат

На 2 юни в Музея за Историята на София  бе открита изложба "90 години Ефория Зограф". Тя е организирана от ефория "Зограф", съвместно със софийския музей и е под патронажа на министъра на външните работи Даниел Митов и  кмета на София Йорданка Фандъкова. 

 

На откриването присъстваха игуменът на Зографския манастир в Света гора- архимандрит Амвросий, зографски  братя, свещеници, научни работници  и много  дарители на Зографския манастир.

Сред официалните лица бяха министърът на външните работи Димитър Митов, народни представители, директорът на Дирекция "Вероизповедания" на МС Емил Велинов, зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин, генералният консул на България в Солун Владимир Писанчев като към тях се присъединиха Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит и ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел.

 

Специално за  откриването бе донесено копие на неръкотворната икона на св. вмчк Георги, направено от големия български художник Цанко Лавренов. Тази икона е част от параклиса "Св. цар Борис" в сградата на Зографския манастир в Пловдив.

 

В изложбата участват 28 фотографии, представящи Зографската света обител и места в страната, свързани със Зограф. Изложени са и три картини – една, чийто автор е художникът Цанко Лавренов, и още две, изпълнени в литографска техника.

 

Вечерта бе открита с изпълнение на църковни песнопения по светогорска зографска традиция, които бяха изпълнени от певци под диригентството на Андрей Касабов, секретар на Софийска митрополия.

 

Изложбата ще е отворена за посетители от 3 до 19 юни включително и специално за нея входът е свободен.

Снимки: Нина Комарова

01.jpg 02.jpg 03.jpg

04.jpg 05.jpg 06.jpg

07.jpg 08.jpg 09.jpg

10.jpg 11.JPG 12.JPG

13.jpg 14.jpg 15.jpg

16.jpg 17.jpg 18.jpg

19.jpg 20.jpg 21.jpg

22.jpg