Печат

Църногорската света обител „Св. Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци отбеляза с голям празник 150-годишнината от рождението на св. Силуан Атонски – патрон на новата манастирска църкава. С благословение на Светейшия Български Патриарх и Софийски митрополит Неофит празничните богослужения бяха оглавени от Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. На Всенощното бдение молитвено присъстваха Браницки епископ Григорий, викарий на Софийска митрополия и Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинска митрополия, игуменката и монахини от Ресиловския манастир, игумени на братски манастири, монаси, свещеници, гости от Сърбия и Гърция, много вярващи.

В празничната света Литургия молитвено участва Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, който бе посрещнат тържествено от духовенството и богомолния народ пред манастирските порти. Негово Светейшество бе съпровождан от протосингела на Софийска митрополия ставр. свещ.ик. Ангел Ангелов и от изпълнителния секретар Ангел Младенов.
Богослуженията бяха украсени от песнопенията на три църковни хора от България, Гърция и Сърбия.
„ Моля Ти се, Милостиви Господи, да Те познаят чрез Светия Дух всички народи на земята.", така се молел много години през своя свят живот преподобния старец Силуан Атонски. Тази кратка молитва сякаш наистина доведе многоброен народ от различни краища в Църногорски манастир.
През последните години обителта има своята популярност и тук вече е с постоянен поток от хора. Някои идват само като туристи, други пристигат със суеверна надежда да получат разрешение на свой здравословен или духовен проблем, но все повече са хората, прииждащи с вяра и за боговдъхновена обща молитва в обителта - да участват в богослужения, каквито има в светогорските манастири и малко други обители извън Света гора.
Така беше и на този празник, посветен на св. Силуан Атонски. По покана на манастирското братство и с благословението на Светейшия Български Патриарх Неофит, който дойде да се черкува в обителта на празника, богослуженията оглави най-младият измежду българските висши архиереи митрополит Антоний. В манастира се отдава почит на св. Силуан Атонски всяка година, но този път празникът ще се запомни и с донесените благодатни мощи на светията от гостите от Суковския манастир в Сърбия, водени от игумена йеромонах Серафим. Тъкмо той каза: ”Така можем да пеем в прослава на Бога и Светата Троица безкрай, без и да помислим за сън." А богослуженията бяха украсени с песнопенията на три църковни хора от България, Сърбия и Гърция. На дясната певница бяха певците, водени от протопсалм Йоан Хасанидис към манастира „Св. Теодора” в Солун, а от другата страна бяха хор "Фенер" на протойерей Владко Тасков от Сандански и църковният хор на Владе Симич от Белград. Сякаш ангели им дават тон и пеят с тях, каза просълзена възрасна жена.
Храмът се оказа много тесен за всички, които искаха да участват в общата молитва, затова сякаш стана уместна идеята, че манастирът има нужда от по-голям черква, където да се събира народът, който идва за богослужбите вече не само на големите празници. За сега тези, които не могат да намерят място вътре храма, участват в общата молитва и в двора, където ненатрапчиво от колони звучат пеенето и молитвените последования.
Бдението с петохлебие завърши призори, но рано сутринта във специалната фиала дядо Антоний отслужи водосвет. Според традицията там бяха подредени мощехранителници със свети мощи на много светии – някои пазени в Църногорския манастир, а други – донесени от гостите.
След водосвета на входа на манастира тържествено бе посрещнат Светейшия Патриарх Неофит и първо се поклони на мощите на св. Силуан, а после по пътя към храма той даде благословение на мнозина. В приветствието си към него игуменът на манастира йеромонах Никанор благодари горещо за уважената покана и оказаното внимание и използва случая, за да сподели с патриарха притесненията на някои православни от решенията на Критския събор, одобренето им за решението на българския Синод да не участва в мероприятието и мнението, че това подвиг на Българската църква с историческо значение. «Нека не забравяме, че столичният град на богохранимата Ви катедра пази живо свидетелството на Сердикийския събор от 343 г., което дава морално право на Светата Българска Църква да предложи домакинството си за същински православен събор отново.», каза още йероманах Никанор. Към светите тайни пристъпиха мнозина и дечица, и даже 6-месечно бебе.
И докато в храма звучеха молитви, в манастирската кухня кипеше усилен труд. За вечерята преди бдението по рецепта на най-добрия кулинар на Света гора старецът Епифаний, готвил на този празник в обителта предни години, беше приготвено имамбайалдъ по манастирски от отец Константин, презвитерата Малтена и манастирския готвач Надя с отбрани помощници. За празничния обяд с гостите имаше ястие от едри есетри и толстолоби, а на многобройния народ, изпълнил манастирския двор беше раздадена благословена рибена чорба. От магерницата дадоха информация, че само нахранените този ден са били над 400 души – ок. 100 в трапезариите и 300 с курбан отвън.
Тези, които идваха за първи път използваха случая да се поклонят на иконата на Божията майка Всецарица, която вече е в специален параклис до старата манастирска черква, изписан сякаш специално за нея със сцени от Богородичния акатист. На тръгване от манастира Негово Светейшество се поклони на копието на чудотворната светогорска икона и се поинтересува за историята й, с която го запозна игуменът сподели някои от случилите се вече чудеса чрез нея. В чест на Божията Майка Патриарх Неофит прикани всички духовници да изпеят заедно песнопения във възхвала на Небесната Царица с молитвена почит към Нейния прекрасен образ избрал този манастир за свой дом. С камбанен звън, който огласяше цялата околност и много благопожелания бе изпратен Първойерархът на Българската Църква от богомолците в манастира, получили неговата първосветителска благословия.

Два дни преди празника в цялата околност и до близките села звучаха манастирските камбани. Макар и с малко участници, тази година беше сложено началото на духовна работилница по обучаване в биене на църковни камбани. Специално за това от Молдова дойде изкусният звънар Денис Латишев, настроил механизма на 12-те камбани на манастирската камбанария, които са с общо тегло над 3.5 тона. В уроците по звънарство с децата и семинаристите беше и една жена – столичанката Невена. За нея и за повечето хора, докоснали се до озареният от слънцето и Божията милост празник звънът на камбаните ще отеква в спомена с надеждата у повече човеци да се събуди страх Божи като любов и хората да знаят поучението на св.Силуан, че най- краткият и лек път към спасението е да си послушен и въздържан, да не осъждаш и да пазиш ума и сърцето си от лоши помисли, а да мислиш, че всички хора са добри и Господ ги обича. "За тези смирени мисли благодатта на Светия Дух ще живее в теб, и ти ще кажеш: “Милостив е Господ”, учи Преподобния, което е стремежът на вярващите, но може да е и стремеж на всеки човек.

Текст: Руми Борисова
Снимки: Нина Комарова и  Марио Стоименов

01.jpg 02.JPG 03.JPG

04.JPG 05.JPG 06.JPG

07.JPG 08.JPG 09.JPG

10.JPG 100.JPG 11.JPG

12.JPG 13.JPG 14.JPG

15.JPG 16.JPG 17.JPG

18.JPG 19.JPG 20.JPG

21.JPG 22.JPG 23.JPG

24.JPG 25.JPG 26.JPG

27.JPG 28.JPG 29.JPG

30.JPG 31.JPG 32.JPG

33.JPG 34.JPG 35.JPG

36.JPG 37.JPG 38.JPG

39.JPG 40.JPG 41.JPG

42-h.JPG 42-i.JPG 42-j.JPG

42-k.JPG 42-l.JPG 42-m.JPG

42.JPG 43.JPG 44.JPG

45.JPG 46.JPG 47.JPG

48.JPG 49.JPG 50.JPG

51.JPG 52.JPG 53.JPG

54.JPG 55.JPG 56.JPG

57.JPG 58.JPG 59.JPG

60.JPG 61.JPG 62.JPG

63.JPG 64.JPG 65.JPG

66.JPG 67.JPG 68.JPG

69.JPG 70.JPG 71.JPG

72.JPG 73.JPG 74.JPG

75.JPG 76.JPG 77.JPG

78.JPG 79.JPG 80.JPG

81.JPG 82.JPG 83.JPG

84.JPG 85.JPG 86.JPG

87.jpg 88.JPG 89.JPG

90.JPG 91.JPG 92.JPG

93.JPG 94.JPG 95.JPG

96.JPG 97.JPG 98.JPG

99.JPG