Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

На 25 ноември, в чест на 1100-годишнината от успението на св. Климент Охридскив столичнатазала „България“се състоя духовен концерт. Той бе организиран от Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, съвместно с Българската академия на науките и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В него взеха участие най-добрите столични хорове на едногласната и многогласната църковна музика. 

Автор на програмата и основен организатор на тържеството бе ик. д-р Кирил Попов, свещеник в митрополитската катедрала „Света Неделя“ и диригент на Софийския свещенически хор, носител на множество международни и престижни награди като църковен композитор и диригент.

На тържеството присъстваха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, синодални архиереи, епископи, архимандрити, свещеници, стотици миряни, изпълнили голямата концертна зала.

Скъпи гости на празничната вечер бяха Верийският митрополит Пантелеймон и водената от него гръцка църковна делегация, които в чест на годишнината донесоха в България честната глава на св. Климент. На почетно място на първия балкон бе вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова и г-н Георги Близнашки.

Сред присъстващите в залата бяха видни музикални дейци, изявени учени от БАН и близо 80 учени, участници в Международната конференция „Св. Климент Охридски в културата на Европа“, организирана от БАН и СУ в чест на юбилея.

Водещ на празничната вечер бе известният артист Мариус Донкин, който е директор на Народния театър „Иван Вазов“ и е с подчертано отношение към Българската църква.

Празничната проява започна със слово в чест на свети Климент, подготвено от Пловдивския митрополит Николай. В концертната програма  участваха Смесеният хор при ПКСХП „ Св. Александър Невски“ , с диригент доцент Димитър Димитров, Софийският свещенически хор, с диригент иконом Кирил Попов, Камереният ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния“, с диригент Кристиан Попов, Смесеният хор при БНР, с диригент Любомира Александрова и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, с диригент Славил Димитров.

Програма за ДУХОВНИЯ КОНЦЕРТ организиран в чест 1100 години от успението на СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Нина Комарова

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60