Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит вечерта на Никулден,  в столичния храм „Св. София – Премъдрост Божия" се състоя празнична вечер с хоров концерт и представяне на нова книга. Тържеството бе посветено на 135-годишнината от рождението на новоканонизирания св. Серафим архиепископ Богучарски Софийски Чудотворец, храмовия празник на Руското подворие „Св. Николай" и 70 годишнината  от рождението на Руския патриарх Кирил.

Гости на тържеството бяха Негово Високопреосвещенство ректорът на Санкт- Петербургската духовна академия Петерхофски архиепископ Амвросий, викарий на Санкт-Петербургска епархия, който е в България с благословението на патриарх Кирил и по покана на  Българския патриарх Неофит, Негово Превъзходителство Анатолий Макаров - извънреден и пълномощен посланик на Русия в България, гл. секретар на Светия Синод на БПЦ-БП -архим. Герасим и други.

Вечерта започна с представена и книгата- Сборник с великопостни проповеди:  „ТАЙНАТА НА ПОКАЯНИЕТО”, написана от Руския патриарх Кирил. Тя се издава от Руското подворие в София по повод 70-годишнината на Светейшия Руски патриарх. Преводът от руското издание е на иконом Йоан Карамихалев от столичния храм „Света София”.

Сборникът съдържа 113 проповеди, произнесени през първата седмица на Великия пост – от Неделя на всеопрощението до Тодорова събота, 21 проповеди, произнесени през други седмици на Великия пост – от Неделя Православна до Неделя пета на Великия пост и 26 проповеди, произнесени през Страстната седмица или общо: 160 проповеди, произнесени от 2001 до 2011 година. По време на представянето на книгата бе подчертано, че патриарх Кирил е виден богослов, грижовен архипастир, блестящ проповедник, опитен църковен дипломат и администратор, обществен деец с голям размах, и че за своята разностранна мащабна пастирска и първосветителска дейност той черпи духовни сили и вдъхновение от богослужението, най-вече от св. Евхаристия и молитвата.

Програмата на вечерта включваше изпълнения на хора при храма-подворие „Св. Николай” на Московския и на цяла Русия патриарх в София, с диригент Василена Ченова-Стефанова и солисти Стефан Димитров и Яна Найденова.

Снимки: Нина Комарова

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60