Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

Епископ Герасим е роден на 2 ноември 1979 г. в гр. София, мирското му име е Александър Георгиев. Завършил е 31-во средно училище за чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов” в София, Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”. Владее свободно немски, руски и английски език. На 9-ти декември 2009 г. е постриган за монах с името Герасим в Дивотинската Св. Обител „Св. Троица”. Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от Знеполски епископ Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит). По решение на Св. Синод и с благословението на приснопаметния Патриарх Максим е изпратен на следдипломна специализация в Москва в „Общоцърковна аспирантура и докторантура Св. Кирил и Методий”. На 17 септември 2014 г. е възведен в архимандритско достойнство от Българския Патриарх Неофит и по решение на Св. Синод на 16 септември 2014 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод.

На 14.12.2016 г., Св. Синод в пълен състав взе решение на 18 декември 2016 г. (неделя), в ПКСХП „Св. Александър Невски” да бъде възведен в епископски сан Високопреподобния архимандрит Герасим (Георгиев), гл. секретар на Св. Синод, и в същия ден бе извършено и наречението му за епископ.
Хиротонията на новия епископ бе извършена в Патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски“ преди началото на Божествената литургия и той получи титлата „Мелнишки епископ“.

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит оглави Божествената литургия в съслужение с митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил, Пловдивския митрополит Николай, Неврокопския митрополит Серафим, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Русенския митрополит Наум, игумена на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий, викария на Софийска митрополия Браницки епископ Григорий, настоятеля на Руското подворие в София архимандрит Филип (Василцев), представителя на Румънската православна църква ставрофорен иконом Нелуц Опря, братята от Дивотинския манастир в свещен сан и духовенство от Софийска митрополия, монаси и свещеници от страната. В богослужението молитвено участваха Доростолският митрополит Амвросий и Маркианополският епископ Константин. На богослужението присъстваха директорът на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет на Р. България Емил Велинов, деканът на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Орхридски“ Александър Омарчевски и др. официални лица.

След хиротонията Мелнишкият епископ Герасим продължава своето служение като гл. секретар на Св. Синод и председател на ЦН на ПКСХП „Св. Александър Невски”.

Снимки: Нина Комарова

Подробно за събитието: Патриаршия Бг

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60