Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

На 22 януари новите президент и вицепрезидент на Република България – Румен Радев и Илияна Йотова, встъпиха в длъжност, благословени лично от Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски. 

Преди това патриарх Неофит молитвено присъстваше на св. Литургия в старинния храм „Св. София – Премъдрост Божия“. След светата богослужба пред Паметника на незнайния воин бе извършена военната церемония по смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили. След това в Патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски“ бе извършен молебен, възглавен от Светейшия Български патриарх Неофит, който изпроси Божията благодатна подкрепа в предстоящото отговорно служение на новия държавен глава.
В съслужение с Негово Светейшество бяха Високопреосвещените Великотърновски митрополит Григорий, Пловдивски митрополит Николай и Неврокопски митрополит Серафим, Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод, Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит, и Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Видинския митрополит, свещеници и дякони от Софийска епархия.
Заедно с президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, в молитва застанаха и бившите вече президент и вицепрезидент – Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.
Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи молитва към Бога да благослови доброто намерение на тези Негови раби и да им помогне в предстоящата им работа: „Прати им ангел-пазител, който да възпира и отблъсква всички противодействия на видимите и невидими врагове. Дай им мъдрост и умение, та лесно и успешно да вършат своята работа за благопреуспяването на скъпата ни Родина и благочестивия ни народ.“
В словото си след благодарствения молебен патриарх Неофит каза: „Многоуважаеми господин Президент, днес, когато Бог възлага върху плещите Ви огромна отговорност за живота и благополучието на милиони хора в твърде сложно и размирно време, Вие повече от всякога ще се нуждаете от Божията благодатна помощ и подкрепа. За да бъде успешно Вашето служение, ще бъде необходимо да се вслушвате в стремежите и надеждите на българските граждани, да търсите онова, което е добро и полезно за тях, което носи сигурност, благоденствие и мир. Затова, на Вас ще са ви нужни особена чувствителност и мъдрост, присъщи на човек, който помни, че Бог е, Който върши всичко у всички, но всеки трябва да внимава как зида. Като изразяваме увереността, че разбирателството и взаимодействието между Църквата и държавата ще продължат и занапред, пожелаваме Ви Бог, от Когото е всяко добро даяние и всеки съвършен дар, да Ви обдари щедро с душевни и телесни сили, със здраве, търпение, мъдрост, разсъдителност, далновидност, да благослови Вашите трудове и да Ви укрепява, вдъхновява и направлява в предстоящото Ви служение на ползу роду болгарскому. На многая и благая лета!“ (вижте пълния текст).
След своето приветствие патриарх Неофит подари на президента на Република България Румен Радев икона на Иисус Христос Вседържител с пожелание Той да го подкрепя в предстоящото му служение, а хорът на патриаршеската катедрала и всички присъстващи изпълниха многолетствие за светейшия патриарх Неофит с клира и паството на Църквата, благочестивия и православен български народ и христолюбивото ни войнство и за новите президент и вицепрезидент.
 
Текст и снимка: Мартин Митов - mitropolia-sofia.org

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60