Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

„Главното в живота е да се прави добро на хората – ако не можеш да направиш голямо добро, направи малко добро”, това безсмъртно послание на св. Лука Кримски прозвуча и в София на представянето на новия филм за светеца, направен от журналиста Ангел Бончев.

Освен десетките християни, за да гледа филма дойде и лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който пък днес отбелязва четири години от възкачването си на патриаршеския престол
„Той не се страхуваше от нищо само и само, за да покаже добротата си – да спаси от тежестта на смъртта своите пациенти. През земния си живот той правеше много чудеса и Бог го прослави и след смъртта му, та да продължат тези чудеса, за да укрепваме във вярата си и да знаем, че в този свят, колкото и трудно да се чувстваме винаги имаме тази небесна защита, която можем да изпросим от тези просияли пред Божия престол, угодници Божии”, каза протосингелът на Софийска св. митрополия отец Ангел Ангелов.
Журналистът Ангел Бончев пък разказа за идеята на филма, посланието и най-вече личното му впечатление и усещане за св. Лука. Той сподели и вълнението от създаването, а и от самото представяне на този дивен светец. 
 
Свети Лука Кримски е сред най-почитаните православни светци на ХХ век (архиепископ, изповедник, мъченик и безсребреник). Освен това е сред водещите хирурзи на века благодарение на откритията и разработките в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия). Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащия, както той нарича хората, свети Лука всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.
 
Текст и снимки: Ангел Карадаков
 

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60