Печат

На 9 март 2017 г. се проведе второто поклонническо пътуване, организирано от Поклонническо–просветния център „св. Йоан Рилски” към Софийската света митрополия, заедно с Енорийския храм „Света Богородица – Живоприемен източник” в кв. „Подуяне”. Пътуването се състоя по повод празника на Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици” (Ловчанска епархия). Поклонниците, водени от свещ. Петър Симеонов от храма „св. Богородица” в Подуяне, тръгнаха в ранни зори от София и успяха да пристигнат във Врачешкия манастир по време на четенето на „часовете”. Преждеосвещената св. Литургия, свързана с вечернята, бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, в съслужение с Неврокопския митрополит Серафим. В светата Богослужба взеха участие архимадрити, свещеници и дякони от три епархии: Ловчанска, Неврокопска и Софийска. Църковните песнопения прозвучаха и от двата клира, като на десния пяха монахините и послушничките от Врачешкия манастир и дошлите за празника монахини от Гоцеделчевския манастир „Света Богородица – Живоприемен източник”, а на левия клир – свещеници, монаси и певци от трите епархии и от „Зографския манастир” на Света Гора.

Поклонниците от София взеха молитвено участие в светата Богослужба и водосвета, който бе извършен от двамата митрополити пред входа на манастирския храм. Мнозина се причастиха. Присъствието на толкова много духовници: двама митрополити, трима архимадрити, множество свещеници и трима дякони, както и общата радостна атмосфера създадоха особено благоговейно чувство на благодарност към Бога и неговите свети угодници.
Поклонниците успяха да целунат и да се помолят пред чудотворната икона на Св. Богородица (XVII в.), която се съхранява в манастирския храм, както и пред частицата от мощите на един от светите Четиридесет мъченици, поставена пред нея в специален реликварий. Чудесата, които Божията майка извършва по молитвите на покланящите се пред нейната чудотворна икона в манастира са многобройни. Всеки, който пристъпи с вяра, искрена молитва и покаяние за греховете си получава помощ от Всемилостивия Бог, по застъпничеството на Пречистата дева Мария.
След светата Богослужба бе раздаден празничен корбан в трапезарията и в манасастирския двор. Сестрите се бяха погрижили с голямо внимание празникът на манастира да бъде усетен от всички гости на светата обител. Сестринството на Врачешкия манастир е впечатляващо по броя на монахините и послушниците, и висота на духовния живот. Строго се съблюдават изпълнението на монашеското правило и манастирския устав, за което стриктно се грижи игуменията на манастира – майка Касиана.
В ранния следобед автобусът с 47-те поклонници от София потегли от Врачешкия манастир в посока Кремиковци, като по пътя о. Петър продължи беседата за поста, която бе започнал по пътя към Врачеш, като разказа и историята и на Кремиковския манастир. Той носи името на великия Христов воин и Божи угодник св. Георги Победоносец и е един от най-стойностните средновековни паметници на културата на Балканите. Разположен е в южните склонове на Стара планина, на около 3-4 км. северно от столичния квартал „Кремиковци”, в местността „Градището”. Светата обител е изграден върху голяма полукръгла скалиста тераса, от която в хубаво време се открива прекрасна гледка към софийското поле. Заедно с още десетки църкви и манастири в Стара планина и Витоша той е част от т. нар. „Софийска света гора”. По време на османското господство манастирът е играл ролята и на важен книжовен и културен център за населението от Софийско. Там били направени преписите на много богослужебни книги. След мъченическата смърт на св. Георги Софийски Нови, част от светите му мощите били пренесени и се пазели в манастира повече от 300 години.
Освен средновековния храм „св. Георги Поедоносец” в манастирския двор се намира и храмът „Покров на Пресвета Богородица”, построен в началото на XX в. Те са заобиколени от игуменарница и жилищни сгради. За манастира се грижи о. Серафим Янев, а през лятото там се организират детски лагери за деца от Софийската епархия.
Поклонниците от София бяха посрещнати изключително любезно и имаха на разположение цели два часа и половина, за да разгледат двата манастирски храма, да се помолят за здраве и да запалят свещички. В края на престоя си в светата обител те бяха почерпени в манастирската трапезария от служителките на светата обител с постни сладки, кафе и чай. Точно в 18 ч. поклонниците потеглиха от манастира в посока София, с изпълнени с благодарност към Бога сърца и души. В края на пътуването о. Петър пожела на всички „в периода на поста да успеем да приведем себе си в телесен и душевен порядък и да се подвизаваме повече в божествената добродетел на молитвата, която е проводникът, който ни съединява с Бога и благодатта на Светия Дух.
Нека Христос помага на всички ни в пътя на любовта и Богопознанието!

Текст и снимки: Свещ. д-р Петър П. Симеонов
София, 12 март 2017 г.

01-Vracheshki-manastirJPG.jpg 02-Vracheshki-manastirJPG.jpg 03-Vracheshki-manastirJPG.jpg

04-Vracheshki-manastirJPG.jpg 05-Vracheshki-manastirJPG.jpg 06-Vracheshki-manastirJPG.jpg

08-Vracheshki-manastirJPG.jpg 09-Vracheshki-manastirJPG.jpg 10-Vracheshki-manastirJPG.jpg

11-Vracheshki-manastirJPG.jpg 13-Vracheshki-manastirJPG.jpg 14-Vracheshki-manastirJPG.jpg

15-Vracheshki-manastirJPG.jpg 16-Vracheshki-manastirJPG.jpg 17-Kremikovski-manastirJPG.jpg

18-Kremikovski-manastirJPG.jpg 19-Kremikovski-manastirJPG.jpg 20-Kremikovski-manastirJPG.jpg

21-Kremikovski-manastirJPG.jpg 22-Kremikovski-manastirJPG.jpg 23-Kremikovski-manastir.JPG

24-Kremikovski-manastirJPG.jpg 25-Kremikovski-manastirJPG.jpg 26-Kremikovski-manastirJPG.jpg

27-Kremikovski-manastirJPG.jpg 28-Kremikovski-manastirJPG.jpg 29-Kremikovski-manastirJPG.jpg

30-Kremikovski-manastirJPG.jpg 31-Kremikovski-manastir.JPG 32-Kremikovski-manastir.JPG

33-Kremikovski-manastirJPG.jpg 34-Kremikovski-manastirJPG.jpg