Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

На 12 март 2017 г. в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" Св. Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия в пълен състав, след св. Литургия проведе каноничния избор за нов Врачански митрополит. С пълно мнозинство Св. Синод избра за Врачански митрополит Браницки епископ ГРИГОРИЙ, досегашен викарий на Софийския митрополит.

Самият Светейши Български патриарх Неофит прогласи избирането на Браницки епископ Григорий за нов член на Св. Синод в качеството му на Врачански митрополит (вижте Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит до новоизбрания Врачански митрополит Григорий и Слово-отговор на новоизбрания Врачански митрополит Григорий).
 
Миналата неделя на изборите във Враца епархийските избиратели гласуваха двамата кандидати, между които днес Св. Синод избра новия митрополит. Това бяха Браницкият епископ Григорий с 18 гласа на първи тур и Агатополския епископ Иеротей с 14 гласа на трети тур.
 
Днес в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ бе отслужена св. Литургия от архимандрит Пахомий, игумен на Дивотинската св. обител, а след нея бе преминато към гласуването, което митрополитите на Българската Православна Църква извършиха чрез написването на името на епископа, за когото гласуват върху Евангелие, положено на св. престол в олтара. Новият Врачански митрополит Григорий събра 13 гласа, а Агатополския епископ Иеротей събра 0 гласа. По уважителни причини в избора не участва митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.
Новият Врачански митрополит Григорий ще бъде интронизиран във Враца идната неделя.
 
Биография на новия Врачански митрополит Григорий
 
Браницкият епископ Григорий (Красимир) Маринов Цветков) е роден на 19 септември 1970 г. в Ботевград. Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града. През 1995 г. завършва двугодишния паралелен курс на СДС „Св. Йоан Рилски” в София. Приема монашески постриг на 17 ноември 1996 г. в Хаджидимовския манастир ”Св. Георги” от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година – за йеромонах. Възведен е в архимандритско достойнство на 21 декември 1998 г.
През 1999 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския каподистриев университет.
На 01 ноември 2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия.
По решение на Св. Синод на 29 октомври 2010 г. е хиротонисан за епископ с титлата Браницки в Троянския ставропигиална св. обител „Успение Богородично“ и определен за втори викарен епископ на Софийския митрополит. По решение на Св. Синод от 08 февруари 2011 г. е назначен за игумен на Троянския манастир.
По решение на Св. Синод от 30 април 2014 г. е освободен от длъжността игумен на Троянската манастир и от 1 май 2014 г. е назначен отново за викарий на Софийския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.
 

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60