Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

Председателят на Народното събрание г-н Димитър Главчев прие днес делeгацията от Света Гора, Атон, която донесе в страната ни мощите на св. Пантелеймон и иконата на светеца, копие на чудотворната икона в манастира „Ксенофонт”.
На срещата с г-н Главчев бяха архимандрит Евлогий (Иванов) - игуменът на манастира «Св. Панталеймон», където се съхранява честната глава на великомъченик Пантелеймон, йеросхимонах Мойсей (Струбини) - член на Манстирския събор на манастира Ксенофонт и йеромонах Николай (Генералов), член Манастирския събор на манастира «Св. Панталеймон» на Света Гора, Атон и настоятел на скита «Крумница».

Те бяха придружавани от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод и представителите на Балканско Атонско Сдружение – с чието съдействие се осъществи това събитие, г-н Валентин Тодоров - председател на Управителния Съвет и Янис Панопулос – член на УС на сдружението.
Председателят на Парламента благодари на представителите на Светогорското монашество за светините, които донесоха за благословение на българския народ, и които „укрепват с вяра и упование сърцата ни”, изрази дълбоката почит, която питаят към светеца – лечител православните българи, израз на което са и многобройните храмове и манастири в страната ни издигнати в негова чест, и сподели своите лични впечатления от посещенията си на Света Гора, Атон.
„За нас е чест, че честването на 140-годишнината от Освобождението на България започва именно с донасянето за поклонение на главната светиня на нашия манастир - честната глава на св. Пантелеймон” – каза в отговор архим. Евлогий и като припомни вековните духовни връзки между манастирите на Света Гора и България каза, че решението на Манастирския събор и на управлението на Света Гора да изпратят светините е израз на „братската в Христа любов към благочестивия православен български народ”.
В хода на срещата гостите изразиха задоволството си от огромния интерес към светините от страна на българския народ и благодариха за дейното съдействие от страна на държавата при организация на събитието, като подчертаха, че тази подкрепа говори много за отношението на държавата към Църквата и към вярата.
„Свети Пантелеймон да подкрепя вашите усилия за по-добър живот на българите!” – пожелаха те и изпяха Многолетствие за председателя на НС и всички български управници. „Господи, пази България и съхрани този народ за много и благословени години!” - каза в заключение оглавяващият делегацията архим. Евлогий.
Гостите от Света Гора подариха на Народното Събрание в лицето на неговия председател икона на св. Пантелеймон. В памет от това посещение в сграда на Парламента те получила плакети на Народното Събрание и с лика на председателя на Учредителното българско народно събрание Екзарх Антим Първи.


Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60