Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

Патриарх Неофит: „Кончината на митрополит Дометиан е огромна загуба не само за духовенството и вярващите от Видинска епархия и за БПЦ, но и за целия православен свят... За тридесет годишното си митрополитското служение покойният архиерей се потруди усърдно на Христовата нива, оставайки верен разпоредник „на тайните Божии” (1 Кор. 4:1) и ревностен свидетел на евангелската истина. С неговото дейно управление в диоцеза на поверената му от Бога епархия са възстановени множество манастири, храмове и параклиси.”

С прощални песнопения и молитва за упокой бе изпратен в последния си път Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан. Заупокойна св. литургия бе възглавена Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, наместник на овдовялата Видинска епархийска църква.
Тленните останки на блаженопочившия митрополит бяха внесени в катедралния храм „Св. Димитър” вчера и десетки православни християни, духовни чеда и съратници на митрополит Дометиан, можаха да се простят с него, както и кметът на гр. Видин инж. Огнян Ценков, народни представители, общественици.
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит възглави опелото на блаженопочившия митрополит Дометиан. Съслужиха му митрополитите: Николай Пловдивски, Амвросий Доростолски, Антоний Западно- и Средноевропейски, Йоан Варненски и Великопреславски, Серафим Неврокопски, Наум Русенски, Киприан Старозагорски и Григорий Врачански, както и епископите Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, Адрианополски еп. Евлогий, игумен на Рилската св. обител, Велички еп. Сионий, игумен на Троянската св. обител, Знеполски еп. Арсений, викарий на Пловдивския митрополит. Гост от Сръбската патриаршия бе Негово Преосвещенство епископ Тимотей. Молитвено участие взе Брегалнишки митрополит Иларион от Македония. В опелото участваха и свещеници и монаси от епархията и страната.
Със сълзи на очи стотиците събрали се отдадоха последна почит на един бележит духовен пастир и незабравим архиерей. Бог да го прости!
Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ

Снимка: Ангел Карадаков - бг-патриаршия

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60