На 24 декември, деня преди Рождество Христово в митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“,според църковния устав бяха отслужени утреня, Рождественски царски часове и вечерня, свързана със св. Василиева литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит предпразничната Рождественска богослужба бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В молитвените последования и светата Литургия взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, храмовото духовенство, протоиерей Сава Кокудев, ефимерий на Академичния параклис при БФ, петима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.
Църковните песнопения бяха изпълнени от храмовите певци и диригенти  д-р Стоян Малинов и Георги Миков, към които се присъединиха и певци от др. столични църкви.

По време на литургията бе ръкоположен за дяконско служение иподякон Юлиан Периклиев. След като епископът го представи на църковното изпълнение му отправи благопожелания  за ревностно служение на Бога и хората.
В края на литургията еп. Поликарп препоподаде патриаршеския благослов на Българския патриарх Неофит за мир, вяра, надежда и любов в новородения Младенец.

Владиката пожела още да отворим сърцата си, за да направим място на Господ Иисус Христос, Който да напътства нашите стъпки само и единствено към вяра в Него, новородилия се Спасител на света.

Текст и снимки: Весела Игнатова - mitropolia-sofia.org

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60