На 4 януари се навършват 40 дни откакто се престави в Господа ставрофорен иконом Мина Минчев, предстоятел на митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“.

В памет на достойния духовник, в храма бе отслужена панихида с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство и десетки свещенослужители от епархийски храмове, както и протодякон Иван Петков и дякон Петър Славов.

Молитвено участие в панихидата взе Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, а храмът бе изпълнен с множество близки на починалия духовник и опечалени християни - над 40 от които духовни лица.

Епископ Поликарп изказа съболезнования към близките на починалия ставрофорен иконом Мина Минчев с надежда той да е открил достойно място при Бога, като призова и всички присъстващи да го имаме в своите молитви.

Църковните песнопения изпълни многогласният хор към храм „Св. Неделя“, ръководен от г-н Георги Миков, а под диригентството на иконом Кирил Попов хорът изпълни композирано от него в памет на отец Мина пространно „Святий Боже“. Аудиозапис на песнопението можете да чуете на сайта на Софийска света митрополиа.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60