На 5 януари, в деня преди Богоявление, в митрополитския катедрален храм бе отслужена архиерейска света Литургия с Велик водосвет в чест на Кръщението на Господ Иисус Христос в река Йордан.

С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Антон Вълчанов, ставрофорен иконом Тоско Казакин, иконом Кирил Попов и иконом Николай Цурев от храмовото духовенство, свещеник Борислав Борисов, свещеник Георги Марков, протодякон Иван Петков и дяконите Петър Славов, Сотир Христов и Пламен Николов.

Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит взе молитвено участие в светата Литургия и във Великия водосвет, като благослови и събралото се множество християни в неделния ден.

Слово за празника произнесе свещеник Георги Марков, който е на стаж в храма „Св. Неделя“. Той припомни за пустинническия живот на св. Йоан Предтеча и за Кръщението на Господ Иисус Христос, като призова християните с думите: „Нека се вслушаме в гласа на викащия в пустинята и да се постараем да се подготвим за Господа, като отхвърлим от себе си ветхия според предишното си живеене човек, който изтлява от прелъстителни похоти, духовно да се обновим и да се облечем в новия човек, създаден по Бога и с правда и святост на Истината, та през останалото ни време да живеем, както казва св. апостол Петър, не вече по човешки похоти, а по воля Божия да ходим в обновен живот.“

След светата Литургия бе извършен Великият водосвет, който се отслужва само два пъти в годината - на 5-и и 6-и януари, за душевно и телесно здраве на християните и благословение на техните домове.

Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов - за повече снимки - mitropolia-sofia.org

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60