На 5 януари, в деня преди Богоявление, в митрополитския катедрален храм бе отслужена архиерейска света Литургия с Велик водосвет в чест на Кръщението на Господ Иисус Христос в река Йордан.

С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Антон Вълчанов, ставрофорен иконом Тоско Казакин, иконом Кирил Попов и иконом Николай Цурев от храмовото духовенство, свещеник Борислав Борисов, свещеник Георги Марков, протодякон Иван Петков и дяконите Петър Славов, Сотир Христов и Пламен Николов.

Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит взе молитвено участие в светата Литургия и във Великия водосвет, като благослови и събралото се множество християни в неделния ден.

Слово за празника произнесе свещеник Георги Марков, който е на стаж в храма „Св. Неделя“. Той припомни за пустинническия живот на св. Йоан Предтеча и за Кръщението на Господ Иисус Христос, като призова християните с думите: „Нека се вслушаме в гласа на викащия в пустинята и да се постараем да се подготвим за Господа, като отхвърлим от себе си ветхия според предишното си живеене човек, който изтлява от прелъстителни похоти, духовно да се обновим и да се облечем в новия човек, създаден по Бога и с правда и святост на Истината, та през останалото ни време да живеем, както казва св. апостол Петър, не вече по човешки похоти, а по воля Божия да ходим в обновен живот.“

След светата Литургия бе извършен Великият водосвет, който се отслужва само два пъти в годината - на 5-и и 6-и януари, за душевно и телесно здраве на християните и благословение на техните домове.

Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов - за повече снимки - mitropolia-sofia.org

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021