На 13 април, в навечерието на Велики вторник за втори поред път, вълнуващото великопостно богослужение, наречено Последование на Жениха бе изпълнено в митрополитската катедрала „Св. Неделя“. То бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха  храмово духовенство.

Молитвено участие взе архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия.

В този ден се чете притчата за десетте девици (Мат.25:1-13). В тази притча се говори за пет мъдри и пет неразумни девици. Под пет мъдри девици се подразбират петте вътрешни органи на чувствата, които разумно управляват външните чувства и властват над тях. Тези вътрешни органи на чувствата събират светлина в продължение на целия живот на човека и тази светлина остава в душата, и свети и тогава, когато смъртта дойде и отнеме земното битие. Светилниците в тази притча символизират телата, а маслото (елей) – милостта / идва от гр. ез. „милост"/.

Вълнуващите покайни песнопения в тези дни се редуват с голям брой четива, като кулминацията на вечерното богослужение е изнасянето на иконата на Христовите страдания.

„Виждам Твоя чертог украсен, Спасителю мой - пеят певците, - и нямам дреха да вляза в него. Просвети облеклото на моята душа, Подателю на светлината, и ме спаси!" - се казва при тъжното и тържествено изнасяне на икона със Страдащия Христос.

С кратко пастирско наставление към присъстващите се обърна в края на богослужбата еп. Поликарп, който настави вярващите да бъдат духовно бодри и бдителни, защото "дните са лукави".

Текст и снимки : Весела Игнатова - mitropolia-sofia.org

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021