В третата неделя на Великия пост празнуваме и се покланяме на св. Кръст Христов - най-важен и най-висш символ в християнската ни вяра. Още от древност в този ден се изпълнява ритуалът с изнасяне на кръста от св. Олтар, като се поставя в средата на църквата за поклонение (цялата следваща четвърта седмица на поста се нарича Кръстопоклонна). Както седмиците преди началото на поста, така и следващите (по време на поста) са подготовка за Страстната седмица, когато Църквата възпоменава страданията, разпятието и кръстната смърт на Господ Иисус Христос. По такъв начин изнасянето на кръста ни напомня за целта на нашия собствен усилен, вглъбен религиозен живот в тези великопостни дни и ни дава за насърчение и утеха спомена за Христовите страдания.

В неделния ден, на 15 март, в митрополитската катедрала „Св. Неделя” бе отслужена св. Василиева литургия, в която молитвено участие взе Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит. Св. Литургия бе отслужена от протойерей Кирил Попов от храмовото духовенство и дякони. По време на свещеническото причащение празнична проповед произнесе отец Кирил, който говори за силата на Честния и Животворящ Кръст Господен. Бе подчертано как не само днес трябва да почитаме светия Кръст, но това трябва да става ежедневно в личния ни живот, защото той е изворът на спасението. Отецът отбеляза, че в България има няколко частици от Честното дърво и с радост отбеляза, че и в митрополитската катедрала също се покои такава частица.

В края на св. Литургия мнозина християни пристъпиха и се приобщиха със светите Тайни Христови и окрилени духовно от подкрепата на Честния кръст, се отправиха към своите домове, за да продължат да се подвизават в попрището на поста. 

Текст: Весела Игнатова 
Снимки: Нина Комарова 
Снимки от св. олтар: Николай Пенев

 

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60