Печат

В третата неделя на Великия пост празнуваме и се покланяме на св. Кръст Христов - най-важен и най-висш символ в християнската ни вяра. Още от древност в този ден се изпълнява ритуалът с изнасяне на кръста от св. Олтар, като се поставя в средата на църквата за поклонение (цялата следваща четвърта седмица на поста се нарича Кръстопоклонна). Както седмиците преди началото на поста, така и следващите (по време на поста) са подготовка за Страстната седмица, когато Църквата възпоменава страданията, разпятието и кръстната смърт на Господ Иисус Христос. По такъв начин изнасянето на кръста ни напомня за целта на нашия собствен усилен, вглъбен религиозен живот в тези великопостни дни и ни дава за насърчение и утеха спомена за Христовите страдания.

В неделния ден, на 15 март, в митрополитската катедрала „Св. Неделя” бе отслужена св. Василиева литургия, в която молитвено участие взе Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит. Св. Литургия бе отслужена от протойерей Кирил Попов от храмовото духовенство и дякони. По време на свещеническото причащение празнична проповед произнесе отец Кирил, който говори за силата на Честния и Животворящ Кръст Господен. Бе подчертано как не само днес трябва да почитаме светия Кръст, но това трябва да става ежедневно в личния ни живот, защото той е изворът на спасението. Отецът отбеляза, че в България има няколко частици от Честното дърво и с радост отбеляза, че и в митрополитската катедрала също се покои такава частица.

В края на св. Литургия мнозина християни пристъпиха и се приобщиха със светите Тайни Христови и окрилени духовно от подкрепата на Честния кръст, се отправиха към своите домове, за да продължат да се подвизават в попрището на поста. 

Текст: Весела Игнатова 
Снимки: Нина Комарова 
Снимки от св. олтар: Николай Пенев

 

a.JPG aa.JPG aaa.jpg

aaaa.jpg aaaaa.jpg aaaaaa.JPG

aaaaaaa.jpg aaaaaaaa.JPG aaaaaaaaa.JPG

aaaaaaaaaa.JPG b.JPG bb.JPG

bbb.JPG bbbb.JPG bbbbb.JPG

bbbbbb.JPG bbbbbbb.JPG bbbbbbbb.JPG

bbbbbbbbb.JPG bbbbbbbbbb.JPG c.JPG

cc.JPG ccc.JPG cccc.JPG

ccccc.jpg cccccc.JPG ccccccc.JPG

cccccccc.JPG ccccccccc.JPG cccccccccc.JPG

d.JPG dd.JPG ddd.JPG

dddd.JPG