Печат

На 23 март, понеделник, в столичната митрополитска катедрала “Св. Неделя” бе прочетен целият Покаен канон на св. Андрей Критски, както се полага според богослужебния типик през петата седмица от Великия пост в случай, че в сряда е големият празник Благовещение.
Покайното последование бе прочетено от викария на Софийския митрополит Неофит - Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, в съслужение с храмовото духовенство.
Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит, който през дните на Великия пост присъства на всички съборни богослужби, и в този ден се усамоти за молитва в светия олтар.
Преосвещеният Браницки епископ Григорий се обърна със слово към църковното изпълнение, като каза, че Покайният канон на св. Андрей Критски, който докосва винаги човешките сърца, е не само едно песнопение, но той е преди всичко молитва.

„Той е една молитва, която всички ние издигаме пред Престола Господен. Една молитва, която трябва да приеме нашият Спасител, Господ Иисус Христос. Една молитва, която трябва да ни доближи до Него. Една молитва, чрез която трябва да получим опрощение на своите грехове. Една молитва, която трябва да ни направи чеда Божии и наследници на Царството Небесно.
Затова в тази вечер, когато се отслужва този канон, подобава самият той да бъде една проповед. Една проповед, която ние трябва да скътаме в своите сърца. Една проповед, която трябва да отнесем в дома си. Една проповед, която трябва да звучи в нас до края на поста, и не само, но винаги, през целия наш живот, докато сме тук на земята.
Затова нека всеки да отнесе тази проповед в своя дом. Нека я разпространява сред своите ближни, близки, приятели, семейство, за да може колкото се може повече човеци да се осъзнаят и да извикат подобно на химнописеца св. Андрей Критски: „Душо моя, душо моя, стани, защо спиш? Краят наближава!"
Да се осъзнаят, да извикат с покаяние и с вяра от дълбочината на сърцето си към Всеподателя Бога, и Той да приеме тази покайна молитва, и чрез нея да станем наследници на Царството Божие. Амин!”
Владиката пожела благословена вечер и лек пост, който да ни подготви за достойно посрещане на славното Христово Възкресение.


Текст: Весела Игнатова 
Снимки: Нина Комарова

a.jpg aa.jpg aaa.JPG

aaaa.JPG aaaaa.JPG aaaaaa.JPG

aaaaaaa.JPG aaaaaaaa.JPG aaaaaaaaa.JPG

aaaaaaaaaa.JPG b.JPG bb.JPG

bbb.JPG bbbb.JPG bbbbb.JPG

bbbbbb.JPG bbbbbbb.JPG bbbbbbbb.JPG

bbbbbbbbb.JPG bbbbbbbbbb.JPG bbbbbbbbbbb.JPG