В първите дни на последната седмица на Великия пост, която Църквата нарича Страстна седмица, защото е посветена на възпоменаниe за последните дни от земния живот на Спасителя Господ Иисус Христос - Неговите страдания, кръстна смърт и погребение, в митрополитската катедрала "Св. Неделя" ще бъдат отслужени съборно полагащите се вечерни богослужения.
В неделната вечер (на Цветница) бе изпълнено първото (от общо трите) дълбоко затрогващо вярващото сърце Последование на Небесния Жених Христос, което приканва християните към духовна бдителност както в тези последни дни на Страдалческата седмица, така и през целия съзнателен живот.

"Ето, Женихът идва в полунощ, и блажен е онзи слуга, когото Той
намери буден, а недостоен пък е онзи, когото намери да дреме.
Затова внимавай, душо моя, да не те налегне сън, та да бъдеш предадена на смърт и да останеш вън пред затворените врати на Царството (небесно).
Но стани и извикай: "Свят, свят, свят си, Боже наш, по молитвите на Богородица помилуй нас!"
Вълнуващите покайни песнопения в тези дни се редуват с голям брой четива, като кулминацията на вечерното богослужение е изнасянето на иконата на Христовите страдания.
Загърбили светските грижи и отдали се на особено благоприятното време за духовно издигане, десетки християни се събраха в първия ден на Страстната седмица в храма, за да отправят духовен взор към Спасителя, Който не престава да иска да ни привлече към Себе Си.
След като с траурна тържественост бе изнесена иконата от олтара, пред Честния образ на Страдащия Христос с трикратно се поклониха първо духовниците - Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит, който взе молитвено участие в богослужбата, викарият Браницки еп. Григорий, протосингелът на Софийска митрополия скавр.свещ.ик. Ангел Ангелов, председателят на храма ставр.свещ.ик. Мина Минчев, храмовото духовенство, а после пристъпиха и миряните.
Получили патриаршеското благословение, християните се отправиха към домовете си, укрепени в духовна ревност, за да преживеят в бодрост и бдителност най- дългата и тъжна седмица.
Текст: Весела Игнатова
Снимки: Нина Комарова
 

 

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60