Да празнува целия свят и видимия и невидимия – Христос възкръсна - вечно веселие – (Празничния тропар)

С неизказана духовна радост светата православна Църква празнува днес Празника на Празниците – светлото Христово възкресение!

Този неделен, вечно спасителен за всички християни светозарен ден на Христовата слава  е извор на нашето безсмъртие и приобщаване към Христовото Царство в обителите на нашия небесен Отец.

Както в Адам всички умират, така в Христос всички ще оживеят, всеки в своя ред; но всеки по своя ред: начатък е възкръсналият Христос, после при Неговото идване, ще възкръснат ония, които са Христови (1Кор. 15, 22-23), Който ще преобрази унизеното наше тяло тъй, че то да стане подобно на Неговото славно тяло (Фил.3:21).

Смърт! Къде е твоето жило? Аде! Къде е победата ти?

Възлюбени в Господа , братя и сестри, живеещи в енорията на нашия храм и идващите в него!

 

ХРИСТОС ВЪЗКРЕСЕ!

Поздравяваме всички с великата пасхална радост, с празника на тържеството на живота над смъртта – Христовото възкресение!

Христовите апостоли, бидейки очевидци (Лука1:2) на Възкръсналия Господ, записали в Евангелията и Посланията за  явяванията на Възкръсналия Господ и навсякъде възторжено, с голяма сила свидетелствували за Разпънатия и Възкръснал Христос.

Апостолското благовестие през вековете е дошло и до нас, до нашите вярващи сърца, за да можем и ние, по съвета на апостол Павел, винаги да помним нашия Господ Иисус Христос, Който възкръснавъзлюбени в Господаръсна от мъртвите (2Тим.2:8).

Да бъдем достойни,  възлюбени в Господа, да носим името християни, защото всеки от нас Господ кани в небесното си царство: „Радвайте се – по негово обещание – защото имената ви са написани на Небесата (Лука 10:20). Да изпълняваме като православни християни заветите на Христос, пребъдвайки през целия си живот в Евхаристическо общение (причастие) със Самия Господ Иисус Христос, в молитва и работа в името Господне, в дух на братство, любов и мир, за благото на нашата родина, за укрепване на мира и справедливостта между всички нас, за да се наслаждаваме на благата дадени ни от Бога за спасение.

В празничен възторг с едни уста и с чисти сърца да прославим победителя на смъртта и ада, Възкръсналия от мъртвите наш Спасител и Господ, Христа Жизнодавеца:“Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта победи и на тези, които са в гробовете дарува живот“. И на нас дарува живот вечен! Покланяме се на Неговото тридневно Възкресение!

Да ни удостои всички нас Възкръсналия Господ с вечната и велика радост: да живеем с Него в невечерните дни на Неговото Царство!

Благодатта на нашия Господ Иисус Христос, да бъде със всички вас. Амин!

Христос воскресе! Воистину воскресе!    

 

Предстоятел на Катедрален храм „Св. вмчца Неделя (Кириакия)

Ставрофорен свещеноиконом Мина Минчев

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60