Печат

Панихида в памет на загиналите при терористичния акт в столичния храм „Св. Неделя“ бе отслужен днес. Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит дойде, за да се помоли за упокоение душите на жертвите в храма, който преди 90 години става лобно място на 134 души и други починалите по-късно от раните си.
Панихидата бе отслужена от преосвещения Браницки еп. Григорий,  викарий на Софийския митрополит. В словото си той припомни нечувания и безпримерен терористичен акт посегнал на човешки животи под купола на храма, когато е звучало Словото Божие, на Велики четвъртък когато Господ Иисус Христос е основал Тайнството на Тайнствата – светата Евхаристия, която съединява човека с Бога. Архиереят отправи молитва Бог да пази занапред българския народ от кръвопролития и всякакво посегателство над най-ценния дар – човешкия живот, който само Бог, Който го е дал, може да отнеме в свое време.

В заупокойната служба взеха участие и патриаршеския викарий Тивериополски еп. Тихон, Софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов и свещенството при храма начело с предстоятеля ставр. ик. Мина Минчев.
Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ

1.jpg 2.jpg