Разпети петък e най-траурният ден в църковно-богослужебния кръг на Христовата Църква. Това е денят, в който нашият Спасител в човешкото Си естество издъхва на кръста и слиза в ада, за да благовести спасението на праведниците. Това е денят, в който християните с умиление гледат към пътя, който отвежда към Голгота, където се издига Кръстът и откъдето през вековете се чува кънтежът от забиването на гвоздеите в пречистите ръце на Този, Който благославяше целия човешки род.

Според църковния устав вечерта на Велики петък след залез слънце се отслужва специално последование, което включва утреня и Опело Христово. По традиция на този ден вечерта в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужено траурното последование, като в него се включиха голямо множество духовници и миряни.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе посрещнат от църковното изпълнение преди началото на богослужението. Той се поклони на светата Плащаница, благослови изпълнилите храма християни и даде начало на богослужбата.

В последованието взеха участие Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, архимандрит Герасим - гл. секретар на Св. Синод, софийският протосингел - ставр. ик. Ангел Ангелов, цялото храмово духовенство и трима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

На богослужението молитвено участие взе г-н Симеон Сакскобурготски, който с присъщата си стриктност застана прав в началото на църковната служба и остана така до самия й край.

В средата на храма бе поставена светата Плащаница и край нея застанаха Негово Светейшество патриарх Неофит, духовниците и мъжкият хор при храма, разделен на две, които изпълняваха антифонно стиховете на погребалните три статии.

След последната песен еп. Григорий произнесе слово, в което ни напомни пред Кого стоим и какво почитаме в тези тъжни Велики дни.

С лития бе изнесена светата плащаница от храма, за да се обиколи той и така символично да бъде изпълнено траурното шествие с Тялото Господне. Свещенство и миряни с приведени глави и свещи в ръка, съпроводени от траурен камбанен звън вървяха в мълчание, размишлявайки за Божията саможертва. Съпогребвайки се с Христа, минавайки под светата Плащаница, християните отново влязоха в храма и като получиха патриаршеско благословение, се разотидоха по домовете си, за да изживеят най-великата и дълга събота през годината.
Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60