Печат

В навечерието на патронния празник на столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, отслужи празнично бдение с литийно шествие и петохлебие. Заедно с него служиха протосингелът на Софийска митрополия - ставр. ик. Ангел Ангелов, храмовото духовенство и дякони. Светейшият патриарх участва в бдението молитвено в светия олтар.

По традиция храмовите икони на св. великомъченица Неделя с много любов бяха украсени с цветя, дарени от братството "Св. архангел Михаил".

В края на тържествената богослужба еп. Григорий се обърна към голямото множество народ с кратко слово за св. Неделя, припомняйки мъченическия й подвиг, който свидетелства за вярата й в Господ Иисус Христос.

Многобройните присъстващи бяха помазани за здраве от духовниците с осветен елей и получиха по парченце от петохлебието.

В чест на храмовия празник тази година църковното настоятелство бе подготвило издание на църковната богослужба за св. вмчца Неделя. Тя се издава за първи път на български език, под редакцията на Сливенския митрополит Йоаникий, и може да се ползва както за богослужение, така и за домашна молитва.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Нина Комарова

 

1.JPG 2.JPG a.JPG

aa.JPG aaa.JPG aaaa.JPG

aaaaa.JPG aaaaaa.JPG aaaaaaa.JPG

aaaaaaaa.JPG aaaaaaaaa.JPG aaaaaaaaaa.JPG

b.JPG bb.JPG bbb.JPG

bbbb.JPG bbbbb.JPG bbbbbb.JPG

bbbbbbb.JPG bbbbbbbb.JPG bbbbbbbbb.JPG

bbbbbbbbbb.JPG c.JPG cc.JPG

ccc.JPG cccc.JPG ccccc.JPG

cccccc.JPG ccccccc.JPG cccccccc.JPG

ccccccccc.JPG cccccccccc.JPG d.JPG

dd.JPG ddd.JPG dddd.JPG

ddddd.JPG dddddd.JPG ddddddd.JPG

dddddddd.JPG ddddddddd.JPG dddddddddd.JPG

e.JPG ee.JPG eee.JPG

eeee.JPG eeeee.JPG eeeeee.JPG

eeeeeee.JPG eeeeeeee.JPG