Печат

На 29 октомври, ден преди тържествено да се отбележи празникът, посветен на св. крал Стефан Урош II Милутин, чиито мощи вече 555 г. се покоят в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, бе отслужена в храма архиерейска св. Литургия. Непосредствено след нея се извършва специален чин и в олтара се преобличат мощите на светеца.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха голямо множество столични духовници и представители на Сръбската православна църква, сред които бяха йеромонах Серафим, игумен на Суковския манастир „Рождество Богородично“, и йеромонах Мардарий, игумен на Погановския манастир „Св. Йоан Богослов“.
По време на литургията епископът възложи ръце за йеромонашеско служение на йеродякон Силуан, игумен на Бистришкия манастир „Св. Петка“.

 

Новият йеромонах е завършил през 2003 г. петгодишния курс на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“. Продължава обучението си в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", в който успешно се дипломира през 2008 г., а след това в същия факултет придобива и магистърска степен. Няколко години е на послушание в Бистришкия манастир „Св. Петка“ и на 24 юни 2011 г. приема монашеско пострижение. На 28 октомври миналата година бе ръкоположен за йеродякон.
Викарният епископ се обърна към него с думите: “Пристъпваш към Господа Иисуса Христа, към служение Нему и на светия Му олтар… Това е най-великото и отговорно служение - първо на Бога, а после и на хората. Това е служение с много трудности и отговорности, но и с много благодат".

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

a.jpg aa.JPG aaa.jpg

aaaa.JPG aaaaa.JPG aaaaaa.JPG

aaaaaaa.JPG aaaaaaaa.jpg aaaaaaaaa.JPG

aaaaaaaaaa.JPG b.JPG bb.JPG

bbb.JPG bbbb.JPG bbbbb.JPG

bbbbbb.JPG bbbbbbb.jpg bbbbbbbb.jpg

bbbbbbbbb.JPG bbbbbbbbbb.jpg c.jpg

cc.jpg ccc.jpg cccc.jpg

ccccc.jpg cccccc.JPG ccccccc.JPG

cccccccc.jpg ccccccccc.JPG cccccccccc.JPG

d.jpg dd.JPG ddd.jpg

dddd.JPG ddddd.JPG dddddd.JPG

ddddddd.JPG dddddddd.JPG ddddddddd.JPG

dddddddddd.JPG e.jpg ee.JPG

eee.JPG eeee.JPG eeeee.JPG

eeeeee.JPG eeeeeee.JPG eeeeeeee.JPG

eeeeeeeee.JPG eeeeeeeeee.JPG f.JPG

ff.jpg fff.JPG ffff.JPG

fffff.JPG ffffff.JPG fffffff.jpg

ffffffff.jpg fffffffff.jpg ffffffffff.jpg

g.JPG gg.jpg ggg.jpg

gggg.JPG ggggg.JPG gggggg.JPG

ggggggg.jpg gggggggg.jpg ggggggggg.JPG

gggggggggg.JPG h.JPG hh.JPG

hhh.jpg hhhh.JPG hhhhh.jpg

hhhhhh.JPG hhhhhhh.JPG hhhhhhhh.JPG

hhhhhhhhh.JPG hhhhhhhhhh.JPG i.JPG

ii.JPG iii.JPG iiii.jpg

iiiii.JPG