Печат

В навечерието на деня, в който Православната църква почита паметта на св. Крал Стефан Милутин - храмов празник на митрополитската катедрала "Св. Неделя",  с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит бе отслужено празнично бдение с петохлебие. Богослужението бе предстоявано от Негово Преосвещенство Тимочкият епископ Иларион от Сръбската православна църква. На владиката съслужиха свещеници от храма и от Софийска митрополия. Молитвено участие в богослужението взеха викарийният епископ на Софийска митрополия Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Видинска митрополия, духовници и миряни от Сърбия и енориашите на храма.
Епископ Иларион предстоява Тимочката епископия със седалище гр. Зайчар, където особено почитат св. Крал Стефан. В Суводолският манастир "Рождество Богородично" има параклис посветен на светеца, а народната памет пази спомена за изградените и обновени храмове и монашески обители в пределите на Тимочка епископия, най-известен от които е манастирът "Св. Николай" в Буково, където се е подвизавал и преосвещеният епскоп Иларион.

 

В словото си сръбският епископ отправи топли слова към православния български народ и и сръбски народ, като особено подчерта значението на делата на св. Крал Стефан и почитта към него у двата народа, способстващи за братското единение по между им.
В ответно слово Браницкият епископ Григорий  приветства с "Добре дошъл!" в престолния град на Софийска епархия епископ Иларион и съпровождащите го гости и преподаде архипастирския блатослов на Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит. Софийският викарий припомни големите заслуги на Св. Крал Стефан за запазването на Православната вяра в нашите страни не само с многото църкви и манастири, които е съградил на Балканите, Света Гора Атон, Цариград, Йерусалим и Светите земи, но и с благодатната помощ, която от векове получават вярващите, които с вяра пристъпват до раката с неговите мощи.

Текст и снимки: Нина Комарова

a.jpg aa.jpg aaa.jpg

aaaa.jpg aaaaa.jpg aaaaaa.jpg

aaaaaaa.JPG aaaaaaaa.jpg aaaaaaaaa.jpg

aaaaaaaaaa.JPG b.jpg bb.jpg

bbb.jpg bbbb.jpg bbbbb.JPG

bbbbbb.jpg bbbbbbb.jpg bbbbbbbb.jpg

bbbbbbbbb.jpg bbbbbbbbbb.jpg c.jpg

cc.jpg ccc.jpg cccc.jpg

ccccc.jpg cccccc.jpg ccccccc.jpg

cccccccc.jpg ccccccccc.jpg cccccccccc.jpg

d.JPG dd.JPG ddd.JPG