Печат

На 21 януари с радост отбелязваме паметта на св. мъченик Неофит, небесен покровител на предстоятеля на Българската църква - Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Почитаме и паметта на св. Максим Изповедник, закрилник на блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим.
В чест на празника на  първойерарха на БПЦ в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена архиерейска св. Литургия. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство митрополитът на Сащ, Канада и Австралия Йосиф и бе в съслужение с Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит и Маркианополски еп. Константин. Заедно с тях съслужиха архимандрит Алексий - ефимерий на Драгалевския манастир, архимандрит Теофин, ставроф. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Пламен Димитров - член на Софийския епархийски съвет, храмовото духовенство во главе с предстоятеля ставр. ик. Мина Минчев, множество свещеници и петима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Молитвено съучастваха в светата богослужба многоброен народ, сред които  свещенослужители на столични храмове, архиерейски наместници на духовните околии в Софийска епархия, деканът на Богословския факултет към СУ- доц д-р А. Омарчевски, епархийски съветници, служители на Светия Синод и Софийската св. митрополия.  
По време на свещеническото причащение с пламенно, вдъхновено и емоционално слово към присъстващите се обърна митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който след като припомни чудното житие на светия младеж Неофит, пастирски настави християните непрестанно да се молим с Иисусовата молитва.
След отпуста на Литургията  в центъра на храма,  духовенството отслужи благодарствен молебен. Събрани край иконата на св. мъченик Неофит, църковното изпълнение отправи молитви към Всеподателя Бога за здраве и духовно преуспяване на Българския патриарх и Българската православна църква. Чрез него те благодариха на Бога за всичките Му благодеяния, попросиха Божието благословение да пребъдва и занапред над светата ни Църква и се помолиха за здравето на светейшия Български патриарх и народа ни.
Негово Светейшество Българския патриарх Неофит не присъства на празничните богослужби, тъй като замина  за Шамбези, Женева, за да участва в свикания от Вселенската Патриаршия Синаксис /среща/ на предстоятелите на Поместните православни църкви, който ще се проведе от 21 до 28 януари 2016 г.
Дълго време свещениците раздаваха нафора, а иподяконите поднасяха на богомолния народ икона с образа на свети мъченик Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

a.jpg aa.jpg aaa.JPG

aaaa.jpg aaaaa.jpg aaaaaa.jpg

aaaaaaa.jpg aaaaaaaa.jpg aaaaaaaaa.jpg

aaaaaaaaaa.JPG b.JPG bb.jpg

bbb.jpg bbbb.jpg bbbbb.jpg

bbbbbb.jpg bbbbbbb.jpg bbbbbbbb.JPG

bbbbbbbbb.jpg bbbbbbbbbb.JPG c.jpg

cc.jpg ccc.JPG cccc.jpg

ccccc.jpg cccccc.JPG ccccccc.JPG

cccccccc.jpg ccccccccc.JPG cccccccccc.JPG

d.jpg dd.jpg ddd.JPG

dddd.jpg ddddd.JPG dddddd.JPG

ddddddd.JPG dddddddd.jpg ddddddddd.JPG

dddddddddd.jpg e.JPG ee.jpg

eee.jpg eeee.jpg eeeee.jpg

eeeeee.jpg eeeeeee.jpg eeeeeeee.jpg

eeeeeeeee.jpg eeeeeeeeee.jpg f.JPG

ff.jpg fff.jpg ffff.jpg

fffff.jpg ffffff.jpg fffffff.jpg

ffffffff.JPG fffffffff.jpg ffffffffff.jpg

g.jpg gg.jpg