Печат

На 2 февруари, по време на патриаршеската св. Литургия в чест на един от големите Господски празници - Сретение Господне, в митрополитска катедрала "Св. Неделя"в София, бе извършена офикия на протойерей Кирил Попов. Лично Българският патриарх Неофит връчи наградата на свещеник Кирил Попов, който неуморно и ревностно изпълнява пастирските си задължения и с чудния си музикален талант допринася за прослава на Божието слово.

Иконом Кирил Попов е роден през 1955 г. Завършва Софийската духовна семинария и Духовната академия. През 1982 г. по решение на Светия Синод на Българската православна църква е изпратен като аспирант в Московската духовна академия, където две години и половина специализира хорово дирижиране, индивидуално учи хармония и композиция при изтъкнатия руски композитор, музиковед и педагог Владимир Мартинов и защитава докторска дисертация. Диригентския клас при Московската духовна академия завършва с голям концерт на смесения хор на класа и присъдено отличие „Златен камертон”. След завръщането си в България преподава източно църковно и хорово пеене  в  Софийската духовна семинария, дирижира хора при катедралния храм „Св. Неделя“ – София, работи като научен сътрудник в Църковноисторическия и архивен институт при Българската патриаршия. През 1987-1988 г. завършва курс за квалификация в Българската държавна консерватория (сега Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София) в диригентския клас на проф. Васил Арнаудов. След което става диригент на Софийския свещенически хор. През лятото на 2000 г. приема духовен сан, като е ръкоположен за дякон на 8 юли и за свещеник на 9 юли от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит (сега патриарх) Неофит. Понастоящем е енорийски свещеник в катедралния храм „Св. Неделя” в София.

Като диригент има издадени записи на грамофонни плочи от фирмата „Балкантон” със Софийския свещенически хор и мъжкия хор при катедралния храм „Св. Неделя”, като по-късно част от тях са тиражирани на CD. Притежава общо осем компактдиска с различни хорови състави. Също така той има публикувани статии, анотации и студии на църковнопевческа и богословска тематика (сп. „Българска музика”, „Църковен вестник”, сп. „Духовна култура”, сп. „Българско музикознание”, сп. „Вестник КемГУКИ” – Русия, сп. „Амвон”, компактдискове и др.), както и участия в научни конференции у нас и в чужбина. Занимава се и с редакторска дейност на църковнопевчески сборници и книги от православното богослужение. Има още множество участия като музикален продуцент, музикален оформител и изпълнител в записи за CD и DVD на църковна тематика. Концертира у нас и в чужбина с различни хорови състави. Лауреат е на наши и чужди конкурси за композитори с наградени хорови творби.

След св. Литургията, по време на която се извърши офикията, поздравително и благодарствено слово произнесе новият иконом при храм „Св. Неделя“ свещеник Кирил Попов. 

Снимки: Весела Игнатова

Текст: Станислава Кьосева

IMG_0937.JPG IMG_1037.JPG IMG_1103.JPG

img_0775.jpg img_0778.jpg img_0781.jpg

img_0795.jpg img_0811.jpg img_0840.jpg

img_0999.jpg img_1036.jpg img_1091.jpg

img_1159.jpg img_1189.jpg img_1201.jpg