На 16 март /сряда/ в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий отслужи първата за тази година Преждеосвещена литургия /т. е.литургия на преди осветените Дарове/. Заедно с него съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел и храмовото духовенство.

Главната особеност на тази литургия се състои в това, че на нея не се извършва Тайнството Евхаристия, а вярващите се причастяват с Тялото и Кръвта Христови, осветени на предишна литургия.

Началото си  тази литургия води от първите векове на християнството, от времето когато първите християниса  се причастявали твърде често.

Установявайки Великият пост, било намерено за неудобно в дните на строг пост - дни на скръб и съкрушение за личните грехове, - да се извършва обичайната Литургия, която е и най-тържествената между църковните богослужения. За да  има възможностхристияните при нужда все пак  да се причастяват и в седмичните дни на поста, без да се нарушава характера на великопостното богослужение, било установено в някои дни вярващите да се причастяват с преди осветени Дарове. Затова и била въведена  по време на Великия пост Преждеосвещената литургия.

Тази литургия сеполага да бъде служена  в сряда и петък през първите шест недели на Великия Пост; в четвъртък на Петата Недела на Великия пост, когато се извършва паметта на св. Мария Египетска, както и в първите три дни на Страстната Седмица (Велики Понеделник, Велики Вторник и Велика Сряда).

Като църковно последование Преждеосвещената литургия се предхожда от Утреня, великопостните часове Трети, Шести, Девети час, Изобразителни и Вечерня.

По традиция след благословение на духовник в първите дни на Великия пост мнозина християни  практикуват „тримирение“-т.е. в продължение на три дни те не приемат не само постна храна, но и вода. И в този ден – трети от началото на поста, те пристъпват за причастие или приемат богоявленска вода.

В митрополитската катедрала в днешния ден мнозина се бяха подготвили с този постнически подвиг и голяма част от присъстващите пристъпиха за св. Причастие, а други за лъжичка  богоявленска вода, която ставр. ик. Антон Вълчанов поднесе от северния параклис на храма.

Подкрепени телесно, одухотворени от св. Дарове християните с дръзновение се отправиха към домовете си, за да продължат очистителните дни на Великия пост.

Текст: Весела Игнатова

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60