На 3 април - третата неделя от началото на Великия пост, която се нарича Кръстопоклонна, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи св. Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

В този ден Живототворящият Кръст Господен тържествено се изнася от св. олтар – за да напомни на вярващите за приближаващата се Страстна седмица и Възкресение Христово, както и да ги укрепи към продължаване на подвига на поста.

Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи празничната св. Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в съслужение с Маркианополския епископ Константин, главния секретар на Светия Синод архимандрит Герасим, протосингела на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, председателя на митрополитската катедрала „Св. Неделя“ ставр. ик. Мина Минчев и храмовото духовенство и дяконство, оглавявано от протодякон Иван Петков.

Слово за празника произнесе Светейшият Патриарх Неофит.

Отец Ангел Ангелов поднесе букет цветя и поздрави Негово Светейшество от името на Софийска митрополия и всички присъстващи с неговото 22-годишно митрополитско служение. В кратко слово протосингелът припомни, че на 3 април 1994 г. - Неделя Кръстопоклонна, Негово Светейшество е бил канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит тук, в митрополитската катедрала „Св. Неделя“. Светейшият Патриарх Неофит благодари за поздравленията и благослови вярващите.

С гръмко многолетствие в изпълнение на четиримата дякони, съслужилите духовници и хорът под диригентството на проф. Мирослав Попсавов завърши празничното богослужение.

Текст и снимки: Нина Комарова
Снимки в олтара: Здравко Кънев и Кирил Мянков

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60