На 15 април в митрополитската катедрала "Св. Неделя" в София беше отслужено Малкото повечерие с целия Богородичен акатист и Молебен канон към Пресвета Богородица. Църквата беше изпълнена с богомолен народ, дошъл да отправи молитви към Божията майка заедно с духовниците.

 

По правило целият текст на акатиста се изчита в петата седмица на светата Четиридесетница преди неделята, посветена на св. Мария Египетска. В прочитането на отделните статии на молението се включиха Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, епископите Браницки Григорий и Маркианополски Константин, както и протойерей Николай Цурев от храма-домакин.
 
Както и на досегашните съборни молитвени последования, и този път песнопенията бяха изпълнени от Софийския свещенически хор под ръководството на ик. Кирил Попов. След края на богослужението беше осветено петохлебие.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
 

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60