„Ето, Женихът идва в полунощ и е блажен онзи слуга,
когото Той намери да будува;
а недостоен пък е онзи, когото Той намери да дреме.
Така че внимавай, душо моя, не се отдавай на сън,
за да не бъдеш предадена на смърт
и ще бъдеш заключена извън Царството (небесно).
Но стани и извикай: свят, свят, свят си, Боже наш,
по молитвите на Богородица помилвай ни!”
(Празничен тропар за последованието)

В навечерието на Велики Понеделник се отслужва по традиция едно от най-покайните богослуженията на Страстната Седмица - Последование на Жениха, което по строеж представлява утринна изнесена предната вечер и се нарича така, защото първото песнопение, което се изпълнява на него, започва с думите „Се Жених грядет” („Ето, Женихът идва”). Посветено е на притчата за десетте девици (Мат. 25), в която образно Христос е представен като очаквания Жених. Последованието се отслужва и във вечерите на Велики Понеделник и Велики Вторник .

На 24 април в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ храмовото духовенство отслужи съборно от 19 ч. Последованието на Жениха, в което молитвено участва Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, заедно с Браницкия епископ Григорий – викарий на Софийска митрополия и протосингела – ставроф. ик. Ангел Ангелов.
Евангелието бе прочетено от ставр. ик. Христоско Казакин.
На клира пяха иконом Кирил Попов – диригент на свещеническия хор, ставр. ик. Антон Вълчанов, прот. Николай Цурев и катедралния певец Калин Кирилов.
След като се поклони иконата на страдащия Иисус Христос, която с лития изнесоха от олтара протосингелът о. Ангел и председателят на храма о. Мина Минчев, Негово Светейшество благослови присъстващите богомолци.
До късно храмът бе отворен и вярващите коленопреклонно се поклониха пред иконата на Христовите Страдания.
Текст и снимки: Нина Комарова

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60