Днес- Черешова  Задушница,  в столичната  митрополитска катедрала  "Св. Неделя" бяха последователно отслужени Заупокойна св. Литургия и панихида в памет на  Екзарх Йосиф. Тази година се навършват 176 г. от рождението  му и 101 г. от кончината на приснопаметния Български екзарх.

 

По решение на Св. Синод тази година св. Литургия бе възглавена от Знеполския епископ Арсений, викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай. С него съслужиха софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов, свещенослужителите при храма: неговият председател ставроф. ик. Мина Минчев, протойерей Николай Цурев, както и митрополитският протодякон Иван Петков, дякон Йосиф Стоименов и дякон Петър Кодуски. В  св. богослужба молитвено участие взе ха Негово Светейшество Българският патриарх Неофити Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.
По време на причастния  с пастирско слово към присъстващите се обърна еп. Арсений. В него той  припомни живота и делото на бележития български духовник и обърна особено внимание на неговото служение в полза и на Църквата и отечеството.
След  Заупокойната литургия в храма, при гроба  на  екзарх Йосиф бе отслужена и панихида.Тя бе предстоявана от  Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в съслужение с Браницкия еп. Григорий, викарен епископ на Софийския митрополит, архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод, архим. Филип - предстоятел на Руското патриаршеско подворие в София и столични  духовници.

Текст и сснимки: Весела Игнатова

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60