Стотици вярващи се поклониха пред чудотворното мироточиво копие на иконата на Божията Майка Седмострелна в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ по време на съботната Светата литургия, в навечерието на Рождество Христово. Неизброими са чудесата станали след молитва пред този образ на Св. Богородица, символизиращ чрез седемте меча пророчеството на св. Симеон Богоприимец за скръбта Й при вида на Кръстните страдания на Нейния Син. Вярващите християни почитат и се молят пред иконата за спасение и предпазване от зли сили, уроки, магии, недоброжелателни помисли, завист, злоба, семейна вражда и всякакви конфликти.

Когато започнат да враждуват цели държави, вярващите прибягват до иконата на Св. Богородица – Смекчаване на злите сърца или наричана още Седмострелна, с молба за защита от нападения, с надежда Нейните молитви към Сина й да смекчат злите сърца. Молитвеното застъпничество на Св. Богородица Седмострелна помага да се подобрят неблагоприятните отношения в семейството, между роднини, близки, съседи, съпрузи, и особено между родители и деца, също да се помирят тези, които са били в спор от дълго време. Тази икона на Божията Майка зове верните Христови последователи към милосърдие, съгласие и благоволение в човешките отношения, както пеят ангелите във Витлеемския простор над Родилия се Божествен Младенец. Не бива да забравяме, че раздорите, всички човешки пороци и тяхното проявление като стрели пронизват сърцето на нашата Небесна Майка.
Необикновена е и историята на това мироточиво чудотворящо копие на Св. Богородица Седмострелна. Иконата е хартиено копие, изработено във фабриката „Софрино“ и закупено от църковен магазин в Москва през 1998 г.. Чудното мироточение започнало веднага след като иконата била осветена на мощите на новопрославената тогава св. Матрона Московска. Иконата отделя капчици масловидна течност, благоухаеща на миро, но ароматът й може да се променя и да благоухае и като друго благовоние. Иконата е като жива и е съпричастна на събитията в живота на Русия. Например, когато се случи трагедията с руската подводница „Курск“, а също и при терористичните атентати в Беслан и в Москва, върху иконата се появили капки кръв. Особено обилно иконата замироточила през 2009 г. на 27 и 28 януари, по време на събора на Руската православна църква, когато бил избран Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил. Две седмици преди присъединяването на Крим към Русия 16 000 вярващи се събират на молебен пред иконата в Севастопол. За тези и безброй други случаи на благодатна помощ на Св. Богородица Седмострелна, - разказва не без вълнение приносителят на иконата, московчанинът Сергей Леонидович Фамин, в чието семейство се пази този чудотворящ образ. На Кипър се намира един от десетте храма, построени в нейна чест, а общо са построени 10 храма, посветени на този мироточив образ на Небесната Царица. Първите два храма са изградени в Русия на места за лишени от свобода – в колония за непълнолетни девойки и в един затвор. От три години в САЩ – Флорида има православна общност, създадена в чест на тази чудотворна икона.

Първите няколко години иконата се съхранявала в московската квартира на семейството, закупило иконата, но постепенно славата й за помощта и изцеленията при ракови, кожни и очни и др. болести се разнесла из цяла Русия и зад пределите й. Започнали да валят покани за молебени пред иконата и от различни части на света: Америка, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Европа, Грузия, Беларус, Украйна и др.. На Света Гора Атон иконата е била няколко пъти и в нашия Зографски манастир. В България иконата е за втори път – първото й посещение бе преди няколко месеца в Поморие, Габрово, Севлиево, Стражица, Горна Оряховица и Велико Търново. Тогава в храмовете в тези градове се стекоха около15 000 човека, като в Поморие опашката пред светинята достига 800 м.. Чудотворната икона Св. Богородица Седмострелна преди да дойде в столицата за празника, зарадва сърцата на вярващите в Габрово, Трявна, Елена, Полски Тръмбеш, Свищов и Павликени. В София иконата ще остане в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ до вечерта на Рождество Христово – 25 декември, а на 26 декември – Събор на Пресвета Богородица, и 27 декември – Стефановден, - ще бъде изложена за поклонение в Руската църква „Св. Николай“, след което ще отпътува за Москва и оттам отново на път към сърцата на страдащите по света – потънал в зло.

Текст и снимки: Нина Комарова

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60