Православната църква е определила периода от 2 до 14 януари, т.е. дните преди и след празника Богоявление, да бъдат посветени на Кръщението на Нашия Господ Иисус Христос и на станалото в този момент чудно явяване на Пресветата Троица и явяването на божеството на Спасителя, който в този момент тържествено встъпва в Своето изкупително служение.

Както и в деня преди празника Рождество Христово Църквата постановява пост, то и в деня преди Богоявление, наричан в народа „Водици“ е установен такъв пост, а също и отслужването на Царски часове. На празника се отслужва отдревност Велик Водосвет с молитва, четене на словото Божие и трикратно потапяне на Кръста. На самия празник Богоявление по традиция се освещават водите във реките и водоемите по същия чин и с хвърляне на Кръста във водата. Така цялата вода се счита за осветена.
Стотици богомолци се стекоха на празника "Водици" в митрополитската катедрала „Св. Неделя“. Празничното богослужение оглави Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийска митрополия, в съслужение с протосингела на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, предстоятеля на храма ставр.ик. Мина Минчев, храмовото духовенство и протодякон Иван Петков. Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит молитвено участва в богослужението. Накрая на Водосвета владика Григорий благослови вярващите и ги поръси със светена вода.
Текст и снимки Нина Комарова

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60