На 21 януари Православната църква отбелязва паметта на св. мъченик Неофит – небесен покровител на Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит. По дългогодишна традиция от времето на блаженопочиналия Български Патриарх Максим, чийто небесен покровител св. Максим Изповедник се чества също на 21 януари, празничната св. Литургия се отслужва съборно в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“.

Негово Светейшество Патриарх Неофит оглави празничното богослужение в съслужение с Великотърновския митрополит Григорий, Пловдивския митрополит Николай, Доростолския митрополит Амвросий, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим, Русенския митрополит Наум, Старозагорския митрополит Киприян, Мелнишкия епископ Герасим, секретар на Св. Синод на БПЦ, Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител, Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийска св. митрополия, Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Видинска св. митрополия, архимандрит Симон, игумен на Бачковската св. обител, архимандрит Филип, настоятел на Подворието на Московския и на цяла Русия Патриарх в София, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънския Патриарх при Българския Патриарх, архимандрит Теактист, представител на Българския Патриарх при Московския и на цяла Русия Патриарх, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Алексий от Драгалевския манастир, архимандрит Василий от Троянския манастир, храмовото духовенство, оглавявано от ставрофорен иконом Мина Минчев, както и предстоятели и свещенослужители на столични храмове. Молитвено присъстваха Негово Високопреосвещенство Дамаскин, митрополит на Дидимотика, Орестиада и Софлу (Гърция), архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, монаси, дякони и свещеници от цялата страна.
След отпуста на Божествената литургия Негово Светейшество Патриарх Неофит оглави молебена към неговия небесен покровител, свети мъченик Неофит.

След края на молебена Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприян се обърна от името на Светия Синод с поздравително слово към Негово Светейшество Патриарх Неофит, в което каза: „За дните на добрия живот има брой, но доброто име пребъдва до века (Сир. 41:16)... Всички ние, Вашите по-малки съработници, Святейший владико, добре съзнаваме, че пастирското служение е изпълнено с много трудности, лишения и страдания, но черпейки дръзновение от вярата в Бога и от Неговата всемощна и крепка десница направлявани, ние, човеците можем да извършим тази нелека и отговорна мисия. Всички трудности, пред които се изправя духовникът, са преодолими тогава, когато той се уповава Богу, когато използва своята мъдрост и прозорливост, когато е освободил живота си от пороците и греховете, когато е отдал всичките си сили в търсене на Царството на Бога и на Неговата правда“.

Браницкият епископ Григорий се обърна към Патриарх Неофит с приветствие от името на Софийска митрополия: „Ние молим свети Неофит да принесе нашите молитви в Небесните пространства на Вечността, пред Троичния Бог, за да бъдете Вие, Святейший владико, в крепко здраве, непоколебима вяра и радост в отговорното Ви служение... Да бъде с вас благодат, милост, мир от Бога Отца и от Господа Иисуса Христа, Сина на Отца, в истина и любов“.

Негово Светейшество Патриарх Неофит бе поздравен в олтара от предстоятеля на Църковното настоятелство на митрополитската катедрала „Св. Неделя и получи в дар за именния си ден от духовенството и служителите на митрополитската катедрала „Св. Неделя“ дърворезан кивот с икона на Св. Богородица, изработен в ателието на известния дърворезбар Тошко Атанасов от гр. Сливен.

В своето ответно слово Негово Светейшество Патриарх Неофит каза:

„Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Ваши Високопреподобия,
Драги отци,
Обични в Господа, братя и сестри,
От християнската древност към нас греят образите на стотици и хиляди свети мъченици и изповедници на вярата. С особена сила сред тях свети образът на Христовия чудотворец, изповедник и мъченик Неофит. На юношата, който с твърдата си вяра и крехката си младенческа възраст съумя да посрами цялата мощ на богоборството и да прослави разпнатия и възкръснал заради нас Спасител, увенчавайки земния си живот с венеца на светостта. От неговата божествена ревност и непоколебимост във вярата неизменно съм се вдъхновявал и аз от самото начало на монашеското си житие и във всички послушания и служения, отреждани ми в светата ни Църква.
А тези години не бяха леки. Те бяха години на изпитания за Църквата, за вярата и за всички нас, които бяхме посветили живота си на Господа. Години на молитвен труд и на постоянство, независимо от обстоятелствата в нашето ежедневно съработничество с Бога, в делото на съзиждането на Тялото Христово, на Църквата „на живия Бог” (1 Тим. 3:15), „която Той си придоби със Своята кръв” (Деян. 20:28) и която повери нам, като ни заръча да опазим словесното стадо от външните и вътрешни заплахи, които се насочват върху нея (Иоан 15:20). Църква изповедническа и мъченическа, но и Църква славна, надмогнала времето, в която и днес се спасяват онези, които търсят Господа.
Всесърдечно благодаря за вниманието, любовта и уважението на всички вас – архиереи, клир и църковен народ, които в този ден славният Христов мъченик Неофит ни събира и ни припомня от небесните висоти непреходните ценности на православната ни вяра и ни укрепява в нашия всекидневен християнски живот и подвиг в изповядването на Христовото име.
Специално благодаря на вас, моите събратя – митрополитите от Светия Синод на Православната ни Църква, за вашата неизменна братска любов и подкрепа към мене в нелекото и високоотговорно патриаршеско служение. Надявам се нашето единство във вярата и в любовта всякога да пребъдва между нас, свидетелствайки за общата ни вяра в Господа и непосрамващата надежда в Неговите обещания.
Благодаря и на Високопреосвещения Старозагорски митрополит Киприан за топлото приветствие от името на Св. Синод, Преосвещените епископи, освещения клир и богомолния народ на светата ни Църква.
Благодаря на Преосвещения Браницки епископ Григорий за отправеното поздравление от името на свещенството и христолюбивите люде от богохранимата Софийска епархия.
„Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно! (Пс. 132:1).
„Господ благоволи към ония, които Му се боят, към ония, които се уповават на Неговата милост” (Пс. 146:11).
Божият мир, Неговата любов, великата Му милост и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!
Честит празник!”
Празничното богослужение завърши с многолетствие и Негово Светейшество Патриарх Неофит благослови изпълнилия храма богомолен народ.
Текст и снимки: Нина Комарова

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60