На 25 януари Светата православна църква чества празника на св. Григорий Богослов и на този ден в столичния катедрален храм "Св. Неделя" бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит, и Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод. Молитвено участие взе и Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски.  В съслужение с Техни Преосвещенства бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, ставрофорен иконом Мина Минчев – предстоятел на храма-домакин, предстоятели и свещенослужители на столични храмове и четирима дякони, начело с протодякон Иван Петков.

По време на свещеническото причащение отец Ангел Ангелов произнесе слово за св. Григорий Богослов – небесен покровител на Негово Преосвещенство епископ Григорий. Той се спря на делото на великия светител и най-вече на прочутите му "Пет богословски слова“. Своето слово Негово Високоблагоговейнство завърши молитвено: „Днес се радваме, днес възхваляваме и величаем чрез славословие този стълб на православното богословие. И отново в молитва ще изречем: свети Григорий Богослов, моли се за нас, за да се разкрие и в нас този мистичен опит, та да опознаем именно тайната на Божията същност, която винаги е над нас. Амин!“

След светата богослужба епископ Григорий бе поздравен за имения си ден от свещенството, миряните и от служителите на Софийската св. митрополия.

На многая и благая лета, Преосвящений владико!

Текст и снимка: Мартин Митов - mitropolia-sofia.org

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60