На 1 март, първата сряда от Великия пост, в катедралния храм „Св. Неделя“ в София беше отслужена първата за тази година св. Литургията на Преждеосвещенните Дарове. Богослужението беше възглавено от Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха храмовото духовенство и четирима дякони. Молитвено участва Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Това великопостно богослужение се отличава от традиционната Литургия по това, че Светите Дарове не се освещават на нея. Безкръвната Жертва е принесена и Светите Дарове са осветени предварително. Цялата служба е подготовка за Причастие със Светите Тайни, претворени по-рано. Литургията се предшества от отслужване на Третия, Шестия и Деветия часове с изобразителни последования. След отпуста се извършва вечерня, която заменя началната част на литургията на оглашените (нейната последна част е включена и в Преждеосвещената литургия). Цялото това последование изисква и особени песнопения, които днес бяха изпълнени от храмовия клиросен певец г-на Калин Кирилов и от протодякон Иван Петков.
В края на богослужбата мнозина пристъпиха и се причастиха със светите Христови Тайни.

 

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60