В първата петъчна вечер на Великия пост, на 3 март в софийския катедрален храм „Св. Неделя“ съборно бе отслужено Малко повечерие с Молебен канон към Пресвета Богородица и първата част от Богородичния акатист. Последованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит. Молитвено участие в богослужението взе Негово Преосвещенство Маркианополски епископ Константин.

Песнопенията на акатиста, както и на молебния канон бяха изпълнени от Свещеническия хор, ръководен от иконом Кирил Попов.
След края на последованието епископ Григорий се обърна към благоговейните вярващи със слово за Пресветата Божия Майка и посветения на нея акатист: „Цели 11 века благочестивият ни народ в свобода и робство отправя благодарността си и изразява надеждата си във въплатения Син Божи и родилата Го Майка – Поборницата Воевода, Небесната закрилница на всички онеправдани, гонени, отхвърлени и обуреваеми. Ние сме благодарни на строителите на богослужебния ни живот, че са запазили за нас този шедьовър, за да можем с най-отбрани думи да възпеем Богомайката, да я молим да се застъпи пред Христа Бога да укроти страстите, да даде разум на неразумните, да умъдри тези, които е призвал да водят народите – да има мир, радост и щастие по цялата земя. И тази вечер потърсихме с молитва Пресветата Дева като застъпница и наша Помощница и Скоропослушница. Песенно възгласихме ‚Радвай се‘ – думи от приветствието от благовестието на архангел Гавриил – ‚Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените‘... През Великия пост ние имаме по-голяма нужда от духовна подкрепа в борбата против злото, греха, порока и изкушенията. И я търсим, и я получаваме от Божията Майка. Тя е наша най-бърза помощница и ходатайка пред Божия Престол. Затова и в светата Църква чрез акатиста я призоваваме по време на тежката борба със злото в нас и около нас, та подкрепени от Великата Победителка на човешките врагове да можем и ние да удържим победа над плътта и страстите, над лошите чувства, мисли и желания, над внушенията и изкушенията... да вървим все напред и нагоре към върха на Съвършенството...“
 
Според църковния устав Богородичният акатист се чете на повечерието в първите четири петъка на Великия пост по „статии“, т.е. разделен на четири части (по три кондака и икоса). В петък на петата седмица се чете целият Акатист. Следващото съборно изпълнение на последованието ще е на 10 март в храм „Покров Богородичен“.
 

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60