На Тодоровден, по традиция, в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ бе отслужена ранна св. Литургия от ик. Николай Цурев, на която се причастиха много вярващи. От 9.00 ч. започна празничната св. Литургия, оглавявана от Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий в съслужение с храмовото духовенство и свещеници и дякони от епархията.

По време на богослужението в свещенически сан бе въздвигнат дякон Петър Василев Кудузки. Новият свещеник е роден през 1988 г. в гр. Кюстендил, в семейството на свещеник. Завършва Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" през 2008 г. с отличен успех. Дипломира се успешно с магистърска степен в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". На 29.10.2015 г. е ръкоположен в дяконски чин в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ от Браницкия епископ Григорий.
Негово Преосвещенство епископ Григорий ръкоположи в дяконски чин иподякон Петко Дишков, роден в гр. Пазарджик през 1990 г.. Дякон Петко Дишков е завършил СДС „Св. Йоан Рилски“ през 2009 г., а през 2014 г. се дипломира с бакалавърска степен в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.
Епископ Григорий се обърна с бащински наставления към новоръкоположените духовници.
С проповед за празника към присъстващите богомолци се обърна о. Йосиф.
С вяра и благоговение изпълнилия храма богомолен народ пристъпи към Светите Тайни. Празничното богослужение завърши с уставните многолетствия и архиерейско благословение.


Текст и снимки: Нина Комарова

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60