На 24 март, Тодорова събота, в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон отслужи празнична Златоустова св. Литургия. В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, ставрофорен иконом Мина Минчев – председател на храма-домакин, ставр. ик. Христоско Казакин и ставр. ик. Антон Вълчанов от храмовото духовенство, протодякон Иван Петков, дяконите Костадин Тренев, Марио Михов и Стоян Иванов. Молитвено участие в богослужението взеха Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, представителят на Румънската патриаршия у нас ставр. ик. Нелуц Опря, както и много свещенослужители от Софийска епархия.

Песнопенията изпълняваше катедралният хор с диригент проф. протопсалт Мирослав Попсавов. Преди св. Литургия бяха изнесени за поклонение и мощи на св. великомъченик Теодор Тирон.
По време на св. Литургия епископ Тихон ръкоположи за свещеник дякон Марио Михов. Новият йерей на БПЦ беше ръкоположен за дякон от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний на 30 ноември в храм „Св. Андрей“.
По време на свещеническото причастяване слово за св. вмчк Теодор Тирон прочете дякон Костадин. „Неизброимо множество са светите мъченици и великомъченици за вярата, които дадоха най-скъпото си съкровище на Земята – своя живот, на Христа и Евангелието, чиято вина е била тая, че са били последователи на Христа и не са приели да се отрекат от Него… Тяхната кръв е ставала живителен благодатен майски дъжд върху църковната нива, та са изниквали все нови и нови следовници на Христа Бога… Но почитта към мъчениците и великомъчениците, която ние им оказваме, е само тяхна земна награда, която бледнее пред наградата, с която те са увенчани на Небето. Ние само знаем, че „Око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат“… И още знаем, че светите мъченици и великомъченици са наши молитвени ходатаи и невидими благодатни помощници“, се казваше в текста.
По традиция в първата събота на Великия пост (Тодоровден) желаещите да приемат Христовите Тайни са много и затова верните бяха причастявани на три места в храма – пред централния, северния и южния престол. 
След св. Литургия беше отслужен благодарствен молебен в чест на петата годишнина от избора и интронизацията на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Негово Светейшество получи специални поздравления за още дълго и благодатно служение от Тивериополски епископ Тихон, от свещенослужителите и миряните в храма.
 
Свети великомъчениче Теодоре, моли се за нас на Христа Бога да ни прости греховете
и ни помагай да бъдем твърди във вярата и дръзновени нейни изповедници! 
 

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60