На 23 март в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в София беше отслужено Малкото повечерие с Молебен канон към Пресвета Богородица и целия Богородичен акатист. Храмът беше преизпълнен с богомолци, дошли да отправят молитви към Божията Майка заедно с духовниците.
 
Както и на досегашните съборни молитвени последования, и този път песнопенията бяха изпълнени от Софийския свещенически хор под ръководството на иконом д-р Кирил Попов. В изпълнението на по-известните тропари се включваше и целият богомолен народ.
Съгласно приетия от нашата църква Устав, целият текст на акатиста се изчита в петата седмица на светата Четиридесетница преди неделята, посветена на св. Мария Египетска. В изчитането на отделните статии на молението се включиха последователно ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Василий – протосингел на Софийската света митрополия, Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ. Последната статия беше прочетена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който веднага след това се обърна към вярващите със слово за Божията Майка и посветения на нея акатист:
„Нашият път през попрището на поста е път на изпитания и изкушения, но и път спасителен, който ни отвежда до празника на Светлото Христово Възкресение. Днес заедно отправихме акатисно песнопение към Богоматер, „която е по-горе от ангелите и архангелите, която е родила най-святото от всички светии Слово“ (из акатиста), „вместилище на Невместимия Бог“, стълба небесна, по която слезе Бог - светлината на света. Чрез акатиста преди всичко възхвалихме св. Богородица заради участието й в делото на човешкото спасение. Чрез тази усилена молитва и славословие ни се припомнят живота, добродетелите и заслугите на Божията Майка за нашето спасение, посочвани се като пример на добродетелен живот и смирение. През цялото време на благодатния пост усещахме, че не сме сираци тук, на земята, че с нас е Пречистата Майка Божия, Която приема молитвите ни, въздишките ни, обърнати към Нея, и помага на всички с майчината Си любов. Св. Богородица ни избавя от всяка скръб и печал, а на тяхно място изпълва с радост, която никой не може да ни отнеме. 
В днешния молитвен богородичен празник особено силно усещаме близостта на Божията Майка, Която никога не изоставя човешкия род и усърдно моли своя Син и наш Господ Иисус Христос, да спаси чрез нея нашите души. 
По молитвите на Пресветата Владичица наша Богородица и на всички светии, да преминем достойно пътя на благодатния пост, и да достигнем до деня на Христовото Възкресение! Амин!“
След края на богослужението беше осветено и петохлебие.
 
„Радуйся, лествице небесна, еюже сниде Бог; Радуйся мосте, преводайсущих от земли на небо“
(Икос 2 от Акатиста на Пресвета Богородица)
 
Текст: Мартин Митов
Видео: Любомир Върбанов
 
 
 
 

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60