Печат
На 23 март в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в София беше отслужено Малкото повечерие с Молебен канон към Пресвета Богородица и целия Богородичен акатист. Храмът беше преизпълнен с богомолци, дошли да отправят молитви към Божията Майка заедно с духовниците.
 
Както и на досегашните съборни молитвени последования, и този път песнопенията бяха изпълнени от Софийския свещенически хор под ръководството на иконом д-р Кирил Попов. В изпълнението на по-известните тропари се включваше и целият богомолен народ.
Съгласно приетия от нашата църква Устав, целият текст на акатиста се изчита в петата седмица на светата Четиридесетница преди неделята, посветена на св. Мария Египетска. В изчитането на отделните статии на молението се включиха последователно ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Василий – протосингел на Софийската света митрополия, Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ. Последната статия беше прочетена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който веднага след това се обърна към вярващите със слово за Божията Майка и посветения на нея акатист:
„Нашият път през попрището на поста е път на изпитания и изкушения, но и път спасителен, който ни отвежда до празника на Светлото Христово Възкресение. Днес заедно отправихме акатисно песнопение към Богоматер, „която е по-горе от ангелите и архангелите, която е родила най-святото от всички светии Слово“ (из акатиста), „вместилище на Невместимия Бог“, стълба небесна, по която слезе Бог - светлината на света. Чрез акатиста преди всичко възхвалихме св. Богородица заради участието й в делото на човешкото спасение. Чрез тази усилена молитва и славословие ни се припомнят живота, добродетелите и заслугите на Божията Майка за нашето спасение, посочвани се като пример на добродетелен живот и смирение. През цялото време на благодатния пост усещахме, че не сме сираци тук, на земята, че с нас е Пречистата Майка Божия, Която приема молитвите ни, въздишките ни, обърнати към Нея, и помага на всички с майчината Си любов. Св. Богородица ни избавя от всяка скръб и печал, а на тяхно място изпълва с радост, която никой не може да ни отнеме. 
В днешния молитвен богородичен празник особено силно усещаме близостта на Божията Майка, Която никога не изоставя човешкия род и усърдно моли своя Син и наш Господ Иисус Христос, да спаси чрез нея нашите души. 
По молитвите на Пресветата Владичица наша Богородица и на всички светии, да преминем достойно пътя на благодатния пост, и да достигнем до деня на Христовото Възкресение! Амин!“
След края на богослужението беше осветено и петохлебие.
 
„Радуйся, лествице небесна, еюже сниде Бог; Радуйся мосте, преводайсущих от земли на небо“
(Икос 2 от Акатиста на Пресвета Богородица)
 
Текст: Мартин Митов
Снимки: Мартин Митов, Ангел Карадаков и Любомир Върбанов
Видео: Любомир Върбанов
 
01.jpg 02.jpg 03.jpg

04.jpg 05.jpg 06.jpg

07.jpg 08.jpg 09.jpg

10.jpg 11.jpg 12.jpg

13.jpg 14.jpg 15.jpg

16.jpg 17.jpg 18.jpg

19.jpg 20.jpg 21.jpg

22.jpg 23.jpg 24.jpg

25.jpg 26.jpg 27.jpg

28.jpg 29.jpg 30.jpg

31.jpg 32.jpg 33.jpg

34.jpg 35.jpg 36.jpg

37.jpg 38.jpg 39.jpg

40.jpg 41.jpg 42.jpg

43.jpg 44.jpg 45.jpg

46.jpg 47.jpg 48.jpg