×

Внимание

JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/svetaned/public_html/images/galera/07-04-2018
×

Забележка

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galera/07-04-2018

На 7 април – Велика събота, в софийския катедрален храм „Св. Неделя“ беше отслужена вечернята за Пасха със света Василиева литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, ставрофорен иконом Мина Минчев – председател на църковното настоятелство на храма-домакин, ставр. ик. Христоско Казакин, прот. Николай Цурев, митрополитският протодякон Иван Петков и дяконите Костадин Тренев, Стоян Иванов и Владимир Гълъбов. Молитвено участие взе и Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Песнопенията на клироса изпълняваха д-р Стоян Малинов, протопсалт Георги Миков и г-н Ангел Младенов.
Богослужението на този ден е възкресно и с тържествен характер и ни въвежда във великия празник – Пасхата. Прекрасен и умилителен е текстът, заместващ Херувимската песен: „Да мълчи всяка плът човешка и стои със страх и трепет и нищо земно да не мисли: Защото Царят на царуващите и Господ на господстващите идва на заколение и се принася за храна на вярващите...“ Към това призова в словото си в края на светата богослужба и епископ Поликарп: „Нека днес да помълчим заради Бога, за духовното, за съкровеното, да помълчим за себе си и като направим това достойно, да посрещнем облагодатени и одухотворени Светото Възкресение. Амин!“
 
Текст и снимки: Мартин Митов - повече снимки на митрополитския сайт mitropolia-sofia.org

{gallery}galera/07-04-2018{/gallery}

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60